ΣΥΡΙΖΑ: Εβδομάδα εξελίξεων – Αγεφύρωτο το χάσμα «προεδρικών» και «αντιπολίτευσης»

28

Με «καζάνι που βράζει» και που απλά περιμένει τη στιγμή που θα «εκραγεί» μοιάζει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νέα ηγεσία και η εσωκομματική αντιπολίτευση έχουν λάβει θέσεις «μάχης».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει να «τραβάει το σχοινί» της αντιπαράθεσης προειδοποιώντας τους διαφωνούντες με τη γραμμή του, την ώρα που η «Ομπρέλα» και τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω της, ετοιμάζουν νέες επιθέσεις, εναντίον της ηγετικής ομάδας, με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να βαθαίνει επικίνδυνα και τη διάσπαση να έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Προειδοποίηση Κασσελάκη

Από τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει στη σκληρή γραμμή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις στελεχών και μελών από το κόμμα του.

«Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος», σημείωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα της ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας», σε μια αποστροφή που ερμηνεύεται ως ευθεία προειδοποίηση προς τη μειοψηφία.

Είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δυναμιτίζει το κλίμα, επιδιώκοντας αφενός να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του και αφετέρου να σπρώξει μια ώρα αρχίτερα προς την έξοδο εκείνους που διαφωνούν με τις θέσεις που εκφράζει.

Άλλωστε, τα στελέχη που βρίσκονται κοντά του παραδέχονται ότι η συνύπαρξη με την «Ομπρέλα» είναι από δύσκολη ως και αδύνατη. Πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι διαχωρίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους την ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από εκείνη της Έφης Αχτσιόγλου, προσπαθώντας να μην τις ταυτίσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να υπάρξει κλιμάκωση της «επίθεσης» των «προεδρικών», καθώς ο Βαγγέλης Αποστολάκης άφησε ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Εάν ξεπεράσουν τα όρια όπως έγινε με τον κ. Τζουμάκα, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής κριτικής, άρχισε να κάνει κακόβουλη κριτική κατά κάποιον τρόπο, μπορεί να προκύψουν κι άλλες», ήταν τα ακριβή λόγια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Ομπρέλα» στα «όπλα»

Την ίδια στιγμή, η «Ομπρέλα» προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επερχόμενη σύγκρουση, η οποία φαίνεται πως θα έρθει πολύ πιο σύντομα από το Συνέδριο, τον Φεβρουάριο, που όλοι ανέμεναν.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η τελική «μάχη» θα δοθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη «φωτιά» για τον συσχετισμό δύναμης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο όργανο.

Πάντως, τα κορυφαία στελέχη της μειοψηφίας θεωρεί ότι «γελοιοποιείται» με την παραμονή της στο «κόμμα Κασσελάκη-Πολάκη» -όπως ορισμένοι χαρακτηρίζουν τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ- θεωρώντας ότι πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα.

Μάλιστα, δεν πρέπει να υποτιμάει κανείς το γεγονός ότι οι διαθέσεις της βάση της «Ομπρέλας» είναι σαφώς πιο «άγριες» και πιο προωθημένες από εκείνες της ηγεσίας, καθώς χιλιάδες μέλη ζητούν μετ’ επιτάσεως την αποχώρηση από την Κουμουνδούρου.

Ο λόγος στις αρχές

Ένα ακόμα στοιχείο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης που δεν μπορεί να παραμείνει ασχολίαστο, είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός τον οποίο δέχονται τα στελέχη της μειοψηφίας από «αγανακτισμένους» οπαδούς της νέας ηγεσίας και από τρολ που δείχνουν να δουλεύουν επαγγελματικά προς αυτό το σκοπό.

Μάλιστα, ο Γιάννης Ραγκούσης αναγκάστηκε να απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εναντίον λογαριασμού σε κοινωνικό δίκτυο με ψευδώνυμο, που διαδίδει πως δήθεν διοργανώνει «συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του Στέφανου Τζουμάκα» και μάλιστα ζητάει λεφτά επ’αυτού από τα μέλη του κόμματος, μέσω sms!

Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να τραβήξουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κατάσταση είναι πλέον ανυπόφορη, ενώ η ηγεσία δεν φαίνεται να ταράζεται από αυτά τα φαινόμενα εκφοβισμού, χυδαιότητας και συκοφαντίας.


Πηγή