Ποιους συμφέρει η τριχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ: Τον Μητσοτάκη ή τον Ανδρουλάκη;

27

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη και όπως φαίνεται σε πρώτο χρόνο ευνοεί τη ΝΔ που δεν έχει αντίπαλο, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που θέλει να εδραιωθεί στην δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Παρά τις τραγελαφικές καταστάσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μονοπωλεί την επικαιρότητα – αρνητικά βεβαίως – «σκεπάζοντας» όλη την υπόλοιπη πολιτική επικαιρότητα. Αυτή η νοσηρή κατάσταση ευνοεί προσώρας την κυβέρνηση της ΝΔ αφού οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών της Κουμουνδούρου υπερκαλύπτουν όλα τα υπόλοιπα θέματα της ειδησεογραφίας και αφήνουν τη ΝΔ να κινείται χωρίς αντίπαλο. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε βεβαίως και τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στην Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον τριχοτομημένος με τρια βασικά στρατόπεδα: Από την μια μεριά ο Κασσελάκης και οι προεδρικοί, στην αντίπερα όχθη η Ομπρέλα και κάπου ενδιάμεσα οι «6+6» οι οποίοι παραμείνουν στο κόμμα με στάση επικριτική, χωρίς ωστόσο να τραβάνε στα άκρα το σκοινί.

Τον έσωσε η Αχτσιόγλου

Τα όσα έγιναν την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκαθάρισαν τη νέα ανθρωπογεωγραφία στην Κουμουνδούρου. Ακόμα και η πρόταση του Στ. Κασσελάκη για διεξαγωγή συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου πέρασε διά πυρός και σιδήρου και είναι πρωτοφανές για νεοεκλεγέντα πρόεδρο να εγκρίνεται εισήγησή του οριακά. Η ΠΓ ενέκρινε κατά πλειοψηφία επί των παρόντων την πρότασή του για συνέδριο τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός πως υπάρχει ήδη απόφαση να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, ουσιαστικά την περίοδο που θα γίνει η Κεντρική Επιτροπή. Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία με 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά, τρεις που ήταν αρνητικοί στην πρόταση Κασσελάκη αποχώρησαν και υπήρχε και μια απουσία. Η αριστερή τάση της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καταψήφισαν, ενώ οι «6+6» ψήφισαν λευκό, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητεί να γίνει το συνέδριο τον Νοέμβριο, όπως είχε συμφωνηθεί προεκλογικά στην τελευταία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά δηλαδή τον Κασσελάκη τον έσωσαν τα 8 λευκά, δηλαδή η κυρία Έφη Αχτσιόγλου! Το συμπέρασμα είναι ότι η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση δεν είναι ενιαία και δεν έχει κοινή στρατηγική για το τι πρέπει να γίνει. Οι μισοί προσπαθούν να οδηγήσουν στην έξοδο τον Κασσελάκη και οι υπόλοιποι περιμένουν να πέσει μόνος του σαν ώριμο φρούτο για να βγουν στη συνέχεια μπροστά.

Δεν παίρνει μπροστά το ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στο ΠΑΣΟΚ θέτουν ορόσημο τις επικείμενες ευρωεκλογές προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να καταλάβουν την δεύτερη θέση στην κούρσα των εκλογών και να μπορούν να ισχυριστούν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου. Μέχρι στιγμής πάντως η Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να έχει τέτοια δυναμική και δεν δείχνει να μπορεί να αξιοποιήσει την περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πείσουν ότι μπορούν να αναπτύξουν τη χώρα και κυρίως να σταθούν στο διεθνές περιβάλλον είναι πλέον υπαρξιακή.

Ο Μητσοτάκης παίζει μόνος του

Την ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολείται με την «κάλπη της καθημερινότητας» και μιλά για άλλα ζητήματα που αφορούν τις ζωές των Ελλήνων πολιτών.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα, επικύρωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική και είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός στον κυριακάτικο απολογισμό που ανήρτησε την Κυριακή στο Facebook.

O Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στήριξη των συμπολιτών μας που χτυπήθηκαν από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, τα νέα μέτρα για την ανακούφιση και προστασία των δανειοληπτών, τις σημαντικές παρεμβάσεις για την επαγγελματική ασφάλιση και στο ΕΣΥ, τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών, τον νέο στόλο των αστικών λεωφορείων, το νέο ρεκόρ ενεργειακής αυτάρκειας της χώρα μας, την έναρξη και των εμβολιασμών για τον Covid, το νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. και τη συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως λένε στη ΝΔ «την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με τα προσωπικά του Κασσελάκη, ο Μητσοτάκης μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη και για το μέλλον…».


Πηγή