Διονύσης Τεμπονέρας: Δεν υπάρχουν «φυτευτοί» στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βαρίδια και υπονομευτές

42

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε για τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ 

Για τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαγραφές από τον Στέφανο Κασσελάκη των πρώην υπουργού Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα αλλά και τις δημόσιες καταγγελίες των διαφωνούντων μίλησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, σημειώνοντας πως ενδεχομένως αυτή να είναι «η πιο δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από ιδρύσεώς του».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι προβλήματα και εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν ευθύνονται για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το κόμμα μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Στρατηγικό λάθος η εκλογή προέδρου πριν το συνέδριο

«Είμαι της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι που μας πέρασ,ε έκανε ένα στρατηγικό λάθος: Επέλεξε αντί να πάει σε ένα συνέδριο αυτοκριτικής και απολογισμού και να ακολουθήσει μετά η προεδρική εκλογή έκανε το αντίστροφο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζητήματα τα οποία προφανώς και η προεδρική εκλογή δεν μπορούσε να λύσει μέχρι σήμερα και γι’ αυτό και ανακύπτουν ζητήματα και προσανατολισμού, φυσιογνωμίας, ταυτότητας κλπ.» ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας.

Σχολιάζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει πάνω σε τεντωμένο σχοινί μετά τις δηλώσεις της νέας ηγεσίας για τις διαγραφές πρωτοκλασάτων στελεχών, ο κ. Τεμπονέρας είπε πως «δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις. Πρέπει να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα. Πρέπει να υπάρξει η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, να υπάρξουν οι αντίστοιχες πλειοψηφίες και να επικυρωθούν τα αποτελέσματα από τα αντίστοιχα συλλογικά μας όργανα. Αυτό προς το παρόν δεν έχει συμβεί. Άρα, υπό την έννοια αυτή υπάρχει πρόταση προς παραπομπή στην Επιτροπή και μέχρι εκεί».

Σε ερώτηση για τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη και τη ρήξη με τους αμφισβητίες το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο καταστατικού χαρακτήρα. Τόνισε πως σε κάθε περίπτωση «οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε το καταστατικό. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θέλω να απευθύνω προς όλους».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν φυτευτοί ούτε βαρίδια και υπονομευτές

Για την ένταση που εκδηλώνεται καθημερινά σε ψηφιακές πλατφόρμες και τηλεοπτικά πάνελ ο κ. Τεμπονέρας εκτίμησε πως τροφοδοτείται από την ένταση και από τις δύο “αντιμαχόμενες πλευρές”. «Είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυτευτοί και βάλτοι, ούτε όμως βαρίδια και υπονομευτές. Άρα, θα πρέπει η συζήτηση να πολιτικοποιηθεί, να υπάρξει ένα περιεχόμενο πράγματι για το που θέλουμε να πάμε, ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, με ποια στρατηγική, με ποιες προτεραιότητες και από εκεί και πέρα βεβαίως να δούμε και τις θέσεις μας, πώς τις επικαιροποιούμε, πως ερχόμαστε σήμερα και τελικά το αν μπορούμε να απαντήσουμε στην καθημερινότητα και στους πολίτες».

Την ίδια στιγμή, επέμεινε πως οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν πρέπει να λυθούν μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες. «Τα αριστερά κόμματα συχνά πυκνά, ειδικά μετά από ήττες, πηγαίνουν σε συνέδρια απολογισμού και αυτοκριτικής και αν θέλετε βγάζουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και πορεύονται την επόμενη μέρα. Είμαι από εκείνους λοιπόν που υποστηρίζουν ότι πρέπει αυτή η διαδικασία να γίνει γιατί είναι γόνιμη και απαραίτητη για την επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με τον πολιτικό, υπάρχουν υπαρκτές πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες έχουν μεσολαβήσει όχι από το πολύ μακρινό παρελθόν, αλλά κυρίως τον τελευταίο μήνα. «Πρέπει να δούμε εκεί αν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις και υπερβάσεις. Αν διαπιστώσουμε ότι τέτοια κουβέντα πρέπει να γίνει μέσα στα όργανα, επαναλαμβάνω όχι δημοσίως, ότι δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, επαναξιολογήσει ο καθένας τη στάση του», πρόσθεσε.

Να πέσουν οι τόνοι και να καταλαγιάσουν τα πνεύματα

Πρόσθεσε, δε, ότι σε κλίμα έντασης ή σε κλίμα πολεμικής αναμέτρησης, δυσκολεύουν πάρα πολύ οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιπρόσθετα ο κ. Τεμπονέρας κάλεσε να πέσουν οι τόνοι και να καταλαγιάσουν τα πνεύματα.

«Από το πρωί ζήτησα σήμερα», να συγκληθεί άμεσα το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία. Μέλη άλλωστε της Πολιτικής Γραμματείας είναι τουλάχιστον οι τρεις εκ των τεσσάρων, οι οποίοι παραπέμπονται προς διαγραφή. Άρα, υπό την έννοια αυτή υπάρχει ένα αυξημένο βάρος του πολιτικού οργάνου και να συνεδριάσει και να συζητήσει ή αν θέλετε και να εισηγηθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι για τις αρχές το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για την άσχημη εικόνα του κόμματος προς τα έξω την χαρακτήρισε μη ελκυστική και εξήγησε ότι δημιουργεί αποστράτευση και απογοήτευση σε έναν κόσμο που προσβλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι κοντά του.

Σε ερώτηση για τη στάση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που παραμένει αμέτοχος, απάντησε ότι «παραμέρισε, έδωσε την ευκαιρία στο νέο κύμα να βγει μπροστά. Θεωρώ, χωρίς να θέλω να τον ερμηνεύσω, ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική ωριμότητα σε ένα νέο ιστορικό κύκλο που ανοίγει και ενώ έκλεισε ο προηγούμενος, όταν κάποιοι θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή, να έχουν την εποπτεία, τη μπαγκέτα».

Πρόσθεσε όμως ότι «εάν αυτό δεν επιτευχθεί θεωρώ ότι κάθε συμβολή προς την κατεύθυνση που μπορεί να μην απογοητεύσει και τον κόσμο αλλά και το ίδιο το εγχείρημα, είναι χρήσιμη και γόνιμη».

Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολιτική και όχι να γίνεται μια αντιπαράθεση με χαρακτηρισμούς ή με αντεγκλήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν περισσότερο την ένταση προσθέτοντας ότι «η υπόλοιπη κοινωνία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εικόνα που βλέπει».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ ο κ. Τεμπονέρας επισήμανε ότι δεν πρέπει να εκφράζονται θέσεις που παρεκκλίνουν από το καταστατικό του κόμματος.

«Οι όποιες απόψεις για διάσπαση ή αποχώρηση αυτή την στιγμή έχω την αίσθηση ότι δημιουργεί μια απογοήτευση στον κόσμο και δεν είμαι υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου», ανέφερε. Ολοκληρώνοντας αν τα πράγματα, μέσα από την κουβέντα, φτάσουν στο απροχώρητο προφανώς υπάρχει και ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο απεύχεται.

«Υπάρχουν αντεγκλήσεις αυτή τη στιγμή, μη πολιτικές αντιπαραθέσεις οι οποίες λίγο ενδιαφέρουν την υπόλοιπη κοινωνία. Υπάρχει και ένα εσωκομματικό προηγούμενο το οποίο πολύς κόσμος μπορεί να μην το γνωρίζει, γι’ αυτό είμαι της άποψης ότι η κουβέντα πρέπει να γίνει πολιτική» επισήμανε καλώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθούν τα ζητήματα της καθημερινότητας».


Πηγή