Το Big Bang της Κεντροαριστεράς, το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

28

Γιατί το σενάριο συνένωσης της κεντροαριστεράς έχει ελάχιστες πιθανότητες; Τι χωρίζει Κασσελάκη και Ανδρουλάκη;

Απομένουν μόλις επτά μήνες μέχρι να στηθούν ξανά οι κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο και μπορεί το πολιτικό τοπίο να έχει ρευστοποιηθεί, όμως η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί. Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη που τόσο πολύ διαφημίστηκε δεν φαίνεται να διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, παρά το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μονοπωλεί με την παρουσία του το τηλεοπτικό τοπίο. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα το οποίο καταγράφεται και σε δημοσκοπικό επίπεδο είναι ότι το εκλογικό σώμα δεν μπορεί να διακρίνει αν ο κ. Κασσελάκης έχει κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιο σημείο του πολιτικού φάσματος κινείται ο κ. Κασσελάκης.

Από την άλλη μεριά η αποδοχή του στη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μεγάλη, κυρίως επειδή οι ψηφοφόροι του κόμματος θεωρούν ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να «εκτοπίσει» την παλαιά φρουρά της Κουμουνδούρου.

Το συμπέρασμα των πρώτων ερευνών δείχνει ένα “ντέρμπι” για τη δεύτερη θέση και την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου δεν σταματά να έχει διαλυτικές τάσεις και αυτό σίγουρα δεν ευνοεί την εικόνα του κόμματος. Το προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη έχει “γκριζάρει” σημαντικά και δεν έχει τη δυναμική ενός νέου αρχηγού. Τα ποιοτικά στοιχεία για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι καλά και μέχρι στιγμής η ανάκαμψη δεν φαίνεται ορατή. Γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι με τον πρόεδρο να επιχειρεί να κάνει ένα “λίφτιγκ” με του που επέστρεψε από τις ΗΠΑ. Παρ΄όλα αυτά μέχρι την Κεντρική Επιτροπή – που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό τα πράγματα – ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιδίνηση. Δείχνει να χάνει συνεχώς δυνάμεις από τα αριστερά του με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον και από το ΚΚΕ. Τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα όταν πραγματοποιηθεί η διάσπαση και κορυφαία – ιστορικά στελέχη προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου σχήματος.

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των πολιτικών εξελίξεων κάποιοι ονειρεύονται τη συνένωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και κάποιοι άλλοι την εδραίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με την πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οποιοδήποτε σενάριο περί σύμπλευσης ή συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την… μεγάλη κεντροαριστερά δεν έχει καμία απολύτως τύχη. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες και δεν πρόκειται ποτέ να βρουν κάποιο σημείο επαφής. Κυρίως γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κανένα απολύτως πολιτικό στίγμα και η παρουσία του υποβαθμίζει το επίπεδο της πολιτικής στην σοσιαλδημοκρατία.

Από την άλλη μεριά αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει στις ευρωεκλογές να περάσει μπροστά και να βρεθεί στην δεύτερη θέση, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα έχει καμία ανάγκη να συμπλεύσει με ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση.

Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές το μέλλον του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το γεγονός αν ο κ. Κασσελάκης είναι ένας προσωρινός πρόεδρος ή αν θα καταφέρει να εμπνεύσει αποδοχή. Προς το παρόν πάντως είναι υπό αμφισβήτηση. Όπως πρόσφατα σημείωσε και ο γκουρού των δημοσκοπήσεων και εκλογικός αναλυτής, Ανδρέας Δρυμιώτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είναι φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του κόμματος».

Παράλληλα εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στο 6%, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μόνο πολιτικός δεν είναι και αυτό φαίνεται από τις γκάφες του» ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Κασσελάκης να φύγει μετά τις Ευρωεκλογές «αν δει ότι δεν τραβάει».

«Είναι εμφανίσιμος, είναι καλογυμνασμένος, έχει ωραίο χαμόγελο, είναι πλούσιος, ζει στην Αμερική, τι δουλειά έχει στον ΣΥΡΙΖΑ; Εκεί οι άνθρωποι άλλα ζητάνε» είπε αρχικά για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Ανδρέας Δρυμιώτης μιλώντας στο Action 24.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την επιλογή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος είπε ότι «είχαν φάει τέτοια κατραπακιά, τέτοια φάπα στις εκλογές που ήταν σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του. Ήταν σε κατάσταση απελπισίας». Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη «τον ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑιοι, το 77% των ΣΥΡΙΖΑίων τον εγκρίνει αλλά όχι οι υπόλοιποι».

Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά είναι επί της ουσίας ένα Big Bang, μια μεγάλη έκρηξη διαρκείας…


Πηγή