Ηρεμία πριν την «καταιγίδα» – Οι κινήσεις Κασσελάκη και οι «φευγάτοι» από την Κουμουνδούρου

47

Σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα από κάθε τι άλλο, στην άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο Στέφανος Κασσελάκης.

Την ίδια ώρα, οι στενοί του συνεργάτες έχουν αρχίσει το «μασάζ» στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που δεν έχουν ακόμα υποστηρίξει δημόσια τους «προεδρικούς», αλλά παράλληλα δεν εντάσσονται και στην εσωκομματική αντιπολίτευση, προκειμένου να του εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου, στις 11-12 Νοεμβρίου.

Και στα καφέ της συμπρωτεύουσας πήγε και τις selfies του έβγαλε και ένα τσιπουράκι που τον κέρασαν για το καλό, ήπιε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, ήταν το πρώτο βήμα από την επικοινωνιακή αντεπίθεση που ετοιμάζει με στόχο να ανατρέψει την αρνητική δημοσκοπική εικόνα του κόμματος του, αλλά και του ίδιου, αφού οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό.

Ανεξάρτητα, όμως, από την επικοινωνία, σημασία έχει και οι πολιτική ουσία. Και εκεί φαίνεται ακόμα να χρειάζεται δουλειά και ησυχία στο εσωκομματικό πεδίο. Και αν το πρώτο αποκτιέται με τον καιρό, για το δεύτερο δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Ο ίδιος και το περιβάλλον του επιθυμούν και επιδιώκουν να κλείσουν όσο πιο σύντομα γίνεται τον κύκλο της εσωστρέφειας, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μόνο αν «ξεμπερδέψει» με την «Ομπρέλα» ή τέλος πάντων με το «φασαριόζικο» κομμάτι.

Επομένως, δεν είναι λίγοι ότι στην πραγματικότητα ζούμε λίγες ημέρες ηρεμίας πριν ξεσπάσει η απόλυτη «καταιγίδα». Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά την ηγεσία, αναφέρουν στις κατ’ ιδίαν επαφές τους, πως όσοι παραστούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια σύγκρουση που δεν θα έχουν ζήσει ξανά στο εσωκομματικό πεδίο.

Με απλά λόγια, λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο δεν σκοπεύει να πάρει πίσω τις διαγραφές, αλλά ετοιμάζεται να οξύνει ακόμα περισσότερο τους τόνους και θα επιδιώξει να τελειώσει εκείνη τη μέρα με τους διαφωνούντες. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, βέβαια, από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, όμως οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι αυτό θα συμβεί.

Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι οι στενοί του συνεργάτες επικοινωνούν εδώ και μέρες με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που δεν έχουν τοποθετηθεί σε κάποιο στρατόπεδο, προσπαθώντας να τα φέρουν κοντά στην «προεδρική» ομάδα. Και μπορεί η «σφήνα» της νέας τάσης του Διονύση Τεμπονέρα να τους δυσκολεύει κάπως τη ζωή -πόνταραν στη στήριξη κάποιων εξ όσων στηρίζουν τον νεαρό δικηγόρο- όμως εκτιμούν ότι θα έχουν την πλειοψηφία και χωρίς αυτούς.

Ετοιμάζουν «βαλίτσες»

Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά δεδομένη μοιάζει, με αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σκέφτονται ήδη την επόμενη ημέρα, μακριά από την Κουμουνδούρου.

Ο πρώτος που άνοιξε τον «χορό» των αποχωρήσεων, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, δήλωσε στο Action 24 ότι θα ενδιαφέρονταν να είναι εκ νέου υποψήφιος αν σχηματιστεί κάποιο νέο αριστερό σχήμα, που θα έχει ως βάση στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα αποχωρήσουν από το κόμμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλα στελέχη, εκτός «Ομπρέλας» και ομάδας Αχτσιόγλου, που ετοιμάζουν σιγά, σιγά τις «βαλίτσες» τους προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κουμουνδούρου – γεγονός που οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα ότι ένας νέος φορέας, που θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί από τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το άγνωστο, βρίσκεται προ των πυλών.


Πηγή