Η «αποσυριζοποίηση» και η «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ

91

Από την ημέρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των στελεχών που των στήριξε και τώρα βρίσκεται σε όλες τις θέσεις-κλειδιά, άνοιξε μέτωπο με την «Ομπρέλα» και τα στελέχη που στήριζαν την Έφη Αχτσιόγλου.

Σε κινήσεις που έχουν έντονη «οσμή»… «αποσυριζοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει η νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας ότι θέλει να έρθει σε πλήρη ρήξη με το παρελθόν του κόμματος και τίποτα να μην θυμίζει την προ Στέφανου Κασσελάκη, εποχή.

Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και μηνύματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκτός της «αποσυριζοποίησης», η νέα τάξη πραγμάτων στην Κουμουνδούρου οδηγεί το κόμμα και στην «αποτσιπροποίηση», παίρνοντας αποστάσεις από εμβληματικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Διαγράφουν τον ΣΥΡΙΖΑ…

Από την ημέρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των στελεχών που των στήριξε και τώρα βρίσκεται σε όλες τις θέσεις-κλειδιά, άνοιξε μέτωπο με την «Ομπρέλα» και τα στελέχη που στήριζαν την Έφη Αχτσιόγλου.

Οι κουβέντες περί «υπονομευτών του Τσίπρα», από τον «βούρκο» του διαδικτύου όπου ξεκίνησε, έγινε επίσημη θέση της πλευράς Κασσελάκη. Το είπε ο ίδιος στο διαρκές Συνέδριο, το επαναλαμβάνουν, έκτοτε, διαρκώς οι υποστηρικτές του.

Έκτοτε μεσολάβησε η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές, ο διορισμός των δικών του ανθρώπων σε όλες τις κομβικές για τη λειτουργία του κόμματος θέσεις και φυσικά η επιλογή του να στείλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

…πασόκοι, ανελίτες και επαμίτες

Για την ακρίβεια, ο νέος πρόεδρος θέλει να διαγράψει τρία ιδρυτικά στελέχη του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα, εκ των οποίων οι δύο έχουν διατελέσει γραμματείς του κόμματος (Βίτσας, Σκουρλέτης) και ο ένας ήταν ο τελευταίος γραμματέας του «Ρήγα Φεραίου», της νεολαίας του λεγόμενου «ΚΚΕ» εσωτερικού.

Το θέμα, όμως, είναι ότι η νέα ηγετική ομάδα, η οποία με δημόσιες δηλώσεις επιδοκιμάζει τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη και εμμέσως πλην σαφώς τον πιέζει για να μην κάνει πίσω στην ιστορία των διαγραφών, μικρή σχέση έχει με τον Συνασπισμό (τον πρόδρομο, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ), τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά με την Αριστερά.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, που χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» τυχόν οπισθοχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από τις διαγραφές, ήταν επί χρόνια στέλεχος πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ. Ήταν υφυπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, επανεξελέγη στις εκλογές του 2012, ενώ έφυγε από τη Χαριλάου Τρικούπη το 2013, για να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης προέρχεται μεν από την Αριστερά (ΚΝΕ-ΝΑΡ), όμως για πολλά χρόνια έμεινε ανένταχτος, στηρίζοντας, μάλιστα, στις πρώτες εκλογές του 2012, το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη, το οποίο έχει κατηγορηθεί από πολλούς για εθνικιστικές και ακροδεξιές θέσεις.

Από τους ΑΝΕΛ προέρχεται ο σκληρός υποστηρικτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ως «πασόκο» έχουν καταγεγραμμένο τον βουλευτή Κιλκίς, Πέτρο Παππά οι σύντροφοι του από τη Βόρεια Ελλάδα. Από την ομάδα των «σκληρών» προεδρικών, που στηρίζει τις διαγραφές, μόνο ο Γιώργος Τσίπρας ήταν εξαρχής στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από την -ας πούμε- μαοϊκή ΚΟΕ και όχι από τον Συνασπισμό.

Τα παραπάνω οδηγούν αρκετά στελέχη του κόμματος στο συμπέρασμα ότι στόχος του Στέφανου Κασσελάκη είναι η «αποσυριζοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και η μετατροπή του σε ένα απολίτικο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα.

Η «αποτσιπροποίηση»… στο όνομα του Τσίπρα

Ο Στέφανος Κασσελάκης και τα πρόσωπα που τον στηρίζουν, αυτοχαρακτηρίζονται ως οπαδοί της πολιτικής και της παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, καταγγέλλουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους ως «υπονομευτές» του ιστορικού αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, υπάρχουν τοποθετήσεις του ίδιου του προέδρου, αλλά και στελεχών της νέας ηγετικής ομάδας που δεν φανερώνουν αυτό, αλλά το αντίθετο, καθώς αμφισβητούν εμβληματικές πολιτικές και στρατηγικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, με πρώτη και καλύτερη την επιλογή του νέου προέδρου να προχωρήσει σε διαγραφές, κάτι που δεν έκανε ποτέ ο προκάτοχος του. Ούτε καν με την ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το 2015.

Από εκεί και πέρα, μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα, ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδέχθηκε επί της αρχής την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία προϊστορία, εν μέσω μνημονίων, η οποία ήταν επίπονη για τα ελεύθερα επαγγέλματα, αλλά να είστε σίγουροι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και εμείς πορευόμαστε με τα νέα δεδομένα», ανέφερε την Παρασκευή, σε συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, στελέχη τα οποία ανήκουν στη σημερινή ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ζήτησε μέσω της «Εφημερίδα των Συντακτών», να πει ο ΣΥΡΙΖΑ «συγγνώμη» σε κυβέρνησαν τη χώρα την περίοδο 2011-2015. Δηλαδή να απαρνηθεί το κόμμα την πολιτική, τη ρητορική και τη στρατηγική που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας και που άλλαξε το πολιτικό status quo της χώρας, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

Μέσα σε αυτά μπορεί κανείς να συνυπολογίζει τη δήλωση του Πέτρου Παππά, που είχε χαρακτηρίσει «λάθος» τον νόμο του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τις διαρροές περί «άδειων ταμείων του κόμματος»,.

Μάλιστα, πρόσωπα από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα τη χρεώνουν στη νέα ηγεσία και όχι στο Μαξίμου, αναφέροντας πως η πρώτη έγινε στις 22 Οκτωβρίου, σε φιλική προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ενημερωτική ιστοσελίδα και από εκεί την πήραν τα φιλοκυβερνητικά Μέσα και αναπαρήγαγαν το θέμα.


Πηγή