Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα θα συμμετείχε υπό όρους σε «ασφαλή» θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα

53

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας με τον Γάλλο Πρόεδρο και τους Άραβες ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου στο Παρίσι την Πέμπτη

Θετικά, αλλά υπό όρους εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο συμμετοχής σε ένα ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εάν τα πλοία μπορούσαν να λειτουργήσουν με «πλήρη προστασία», σύμφωνα με συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο podcast Power Play του POLITICO.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους Άραβες ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου στο Παρίσι την Πέμπτη.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλή θέση για να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο για να βοηθήσει τις αποστολές βοήθειας στη Γάζα.

«Λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια οργανωμένα και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονταν περισσότερο, θα χαρούμε να το κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Μόλις είχαμε ένα αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αίγυπτο και παρέδιδε ανθρωπιστική βοήθεια, και αν μπορούμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, θα χρειαζόταν ωστόσο την πλήρη προστασία όλων των σχετικών μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα».

«Το πλεονέκτημα ενός διαδρόμου είναι ότι μπορείς να συσκευάσεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό,τι σε ένα φορτηγό. Έτσι, εάν η υλικοτεχνική υποστήριξη λειτουργήσει και αν είναι πραγματικά βολικό να γίνει κάτι τέτοιο, αντί να μεταφέρω βοήθεια με αεροπλάνο και στη συνέχεια να τη βάζω σε φορτηγά, εάν αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία» επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.


Πηγή