Μητσοτάκης στο Παρίσι: Τι θα πει σήμερα στη Σύνοδο για την Γάζα

26

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης μετά από πρόκληση Μακρόν – Ελληνικό χέρι στο ευρωπαϊκό πηδάλιο της ανθρωπιστικής βοήθειας τείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Στην πρώτη γραμμή των εν εξελίξει συζητήσεων η ανθρωπιστική κρίση, που διογκώνεται, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει αισθητή την παρουσία του και στο Παρίσι στη σύνοδο για τη Γάζα. Μετά την παρουσία του στη Διάσκεψη για την Ειρήνη, την οποία διοργάνωσε στο Κάιρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποδέχεται την πρόσκληση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και να μεταβαίνει σήμερα στην Γαλλία.

Σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τείνει χείρα βοηθείας στη Μέση Ανατολή και κινητοποιεί την ευρωπαϊκή οικογένεια για να να αντιμετωπιστούν δραστικά οι ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από την πολεμική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Αντικείμενο της συνόδου θα είναι να χαραχθεί η ευρωπαϊκή ρότα στον θαλάσσιο διάδρομο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, παρόντων του Προέδρου ή εκπροσώπων της Παλαιστινιακής Αρχής, του ηγέτη της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αλλά και των επικεφαλής από χώρες της αραβικής χερσονήσου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, πρόκειται να επισημάνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει σεβαστό από όλες τις πλευρές το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, ενώ θα εκφράσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ούτως ώστε να μην καταγραφεί περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπρόσθετα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τονίσει πως πρέπει να διασφαλιστεί η ασταμάτητη ροή της βοήθειας στη Γάζα και θα δηλώσει πως η χώρα μας είναι έτοιμη να συντείνει με οποιονδήποτε τρόπο στις προσπάθειες ανακούφισης του άμαχου πληθυσμού.

Επίσης, σήμερα το πρωί αναμένεται να συναντήσει τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Mohammad Ibrahim Shtayyeh, στον οποίο θα επαναλάβει την ξεκάθαρη ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι μία οργάνωση τρομοκρατών και πως ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος που μπορεί να εκφράσει τους Παλαιστίνιους είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της χώρας μας παραμένει η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάτι το οποίο θα επαναλάβει με ξεκάθαρο τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η ετοιμότητα άλλωστε της Αθήνας στην στήριξη αλλά και στην ενεργό ανάμιξη στην λειτουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, στον σχεδιασμό του οποίου αναλαμβάνει ρόλο επισπεύδοντα η Γαλλία, έχει διαμηνυθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα στη συνέντευξη του στο Politico, αναφέρθηκε στην ελληνική διαθεσιμότητα για να υποστηριχθεί το συγκεκριμένο πλάνο. “Λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια οργανωμένα και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονταν περισσότερο, θα χαρούμε να το κάνουμε». O κ.Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ενέσκηψε η πολεμική σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας, έχει ιεραρχήσει στο επίπεδο των μείζονων προτεραιοτήτων της διεθνούς κοινότητας την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με την παροχή αντίστοιχης βοήθειας σε αναλώσιμα και τρόφιμα προς τον χειμαζόμενο πληθυσμό. Σε αυτήν την κατεύθυνση όμως ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι πρέπει η εν εξελίξει κινητοποίηση να εστιάσει στις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου και την ασφαλή συμμετοχή των κρατών που θέλουν να εμπλακούν στο δύσκολο εγχείρημα. «αν μπορούμε να συζητήσουμε για την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, θα χρειαζόταν την πλήρη προστασία όλων των σχετικών μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο Politico.

O Πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει τις διαθέσιμες επιλογές για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τον Γάλλο Πρόεδρο στην επίσκεψή του στη Γαλλία και τους ηγέτες των αραβικών χωρών στη Διάσκεψη την Πέμπτη, που θα φιλοξενήσει το Παρίσι. Στην Αθήνα επιμένουν στη σημασία να προχωρήσει αυτή η πολύ δύσκολή αποστολή. Είναι άλλωστε εδραία η πεποίθηση στην Αθήνα ότι μέσω της επιτυχούς εκτέλεσής της θα δοθεί η τεχνική δυνατότητα τεχνικά να μεγεθυνθεί το απόθεμα της βοήθειας που θα αποσταλεί στην εμπόλεμη ζώνη. Ταυτόχρονα η Αθήνα καθιστά ευκρινές ότι η έμπρακτη διάθεσή της να στηρίξει τον άμαχο πληθυσμό χωρίς σε όλες τις πλευρές. Επαναλαμβάνοντας την αμετακίνητη θέση της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σημείωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα, όμως διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να προστατεύσουμε, να βοηθήσουμε, να συνδράμουμε στον άμαχο πληθυσμό».

Το ενδιαφέρον πάντως στρέφεται και στις παρουσίες στην ανθρωπιστική διάσκεψη που διοργανώνει το Ελιζέ. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο που αναπόδραστα η γεωγραφία τους φέρνει στην αιχμή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, μένει να ανταποκριθεί ποιοι θα ανταποκριθούν στα κάλεσμα της Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Επίσημη είναι η θετική απόκριση από την πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ. Πέραν αυτών προσκλήσεις έχουν απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς όπως και στους ηγέτες άλλων αραβικών χωρών ενώ το παρών όπως όλα δείχνουν θα δώσει και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Φατάχ Αλ Σίσι.


Πηγή