O Μητσοτάκης, ο Σολτς και το αγκάθι του μεταναστευτικού

41

Το καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού λόγω της φωτιάς του πολέμου που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή ήταν από τα κύρια σημεία της συζήτησης που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Όλαφ Σολτς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όσο και δημόσια ανέπτυξε την ελληνική προσπάθεια να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η διαφωνία με τις θέσεις Ερντογάν για την Χαμάς, δεν αλλάζουν τη στρατηγική της Αθήνας για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που θα κορυφωθεί με την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας: «για να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες και η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια σημαντικά θετικά αποτελέσματα».

Από την άλλη ο πρωθυπουργός και επί γερμανικού εδάφους αναφέρθηκε στη σημασία να κατευθυνθούν περισσότεροι, ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είναι προφανές ότι το ζήτημα αυτό καίει όχι μόνο την Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πέραν της ενίσχυσης προς την Τουρκίας, τα επιπλέον κονδύλια που διεκδικούνται στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Πολυετούς Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας της Ε.Ε., απαιτούνται για να βοηθηθούν χώρες όπως η Ελλάδα. Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης οι χώρες της πρώτης γραμμής επιβαρύνονται από βαριές υποδομές που έχουν φτιαχτεί με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά πρέπει να συντηρούνται και με ευρωπαϊκούς πόρους. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στο πλευρό του τον Όλαφ Σόλτς τόνισε για ακόμη μια φορά τη σημασία του φράχτη στον Έβροι: «στις υποδομές οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης τον οποίο κατασκευάζουμε στον Έβρο. Ο φράχτης αυτός έχει σκοπό να προστατεύσει όχι τα ελληνικά σύνορα αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα και γι’ αυτό και πρέπει επίσης να απολαμβάνει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ζήτημα, υπογράμμισε ότι τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει αρκετά βήματα σε διμερές επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι είναι επιδίωξη να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία, δεν παρέλειψε όμως να ξαναστείλει το σήμα: «δεν πρέπει οι διακινητές να καθορίζουν ποιος μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι δουλειά της ίδιας της Ευρώπης και για να μπορέσει να πετύχει αυτήν την αποστολή πρέπει να συνεργάζεται με τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα».

Στις συνομιλίες των δυο ηγετών ιεραρχήθηκε ψηλά και το θέμα των δευτερογενών ροών προς της Γερμανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε ανταλλαγή ιδεών για πολιτικές ένταξης που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελείς για την Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.


Πηγή