ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην έξοδο – Δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τη νέα ηγετική ομάδα

83

Όπως όλα δείχνουν, οριστική είναι η ρήξη των στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, με τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «μαραθώνια» πανελλαδική συνδιάσκεψη της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, που κράτησε περίπου 10 ώρες και συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε σε κάποια οριστική απόφαση. Ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έδειξε τον δρόμο προς την έξοδο – μια έξοδος που αναμένεται να έρθει αργά ή γρήγορα. Το μόνο που μένει να ξεκαθαρίσει στην πορεία είναι το πότε, ο τρόπος και οι νέες συμμαχίες που μπορούν να «γεννηθούν» στο παρασκήνιο.

Ομπρέλα και «6+6» μπορούν να συνυπάρξουν

Κάτι που φάνηκε με το που ξημέρωσε Δευτέρα από τον Γιώργο Σταθάκη. Ο πρώην βουλευτής, ο οποίος πριν από περίπου 10 ημέρες αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε ότι «θα μπορούσαν να συμπράξουν η Ομπρέλα και η ομάδα “6+6”, καθώς στις εσωκομματικές εκλογές στον β’ γύρο ψήφισαν και οι δύο την Έφη Αχτσιόγλου». Μάλιστα έδειξε κι αυτός ότι η ρήξη με το κόμμα Κασσελάκη – Πολάκη – Τζάκρη είναι αγεφύρωτη: «ο Κασσελάκης εξελέγη με διχαστική πολιτική και προχώρησε με διχαστικό λόγο».

Οι σκέψεις των «6+6»

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως φάνηκε από το βράδυ της Κυριακής, είναι και η ομάδα που βρίσκεται κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου. Το μοναδικό ερωτηματικό είναι ο χρόνος της αποχώρησης.

Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για διχαστικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο σημείωσε πως «θα ζυγίσουμε καλά όλα τα δεδομένα πριν τις οριστικές αποφάσεις μας». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε την άμεση αποχώρηση, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για έναν «φορέα που θα έχει προοπτική η Αριστερά να γίνει ξανά κυβέρνηση».

Η βάση, πάντως, έδειξε ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις και στηρίζει την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία που μίλησε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη σχεδόν απαίτησε άμεσα το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, καθώς εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις βουλευτών από το κόμμα.

Η Νεολαία στην έξοδο

Πάντως η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις. Την ώρα που η ομάδα Αχτσιόγλου κοιτούσε τα επόμενα βήματά της, το μεγαλύτερο μέρος της Νεολαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωνε την αποχώρησή της από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του χώρου θίγεται συνεχώς, καθώς γινόμαστε μάρτυρες δημόσιων τοποθετήσεων που πηγαίνουν κόντρα στις αποφασισμένες θέσεις του κόμματος» ανέφερε η ανακοίνωση.


Πηγή