Κινδυνεύει η ΝΔ από το κάλεσμα Κασσελάκη στους «νοικοκυραίους»;

32

Αν και τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ χλεύαζε τους «νοικοκυραίους» και ιδιαίτερα την αποκαλούμενη μεσαία τάξη, η νέα ομάδα Κασσελάκη ρίχνει τα δίχτυα της σε αυτούς που μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε υποτιμητικά «κυρ – Παντελήδες»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανοίξει το εκλογικό του ακροατήριο και να διεισδύσει σε παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους. Πώς όμως βλέπουν στη ΝΔ αυτή τη νέα στρατηγική της Κουμουνδούρου; Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι δεν θα αφήσει τους νοικοκυραίους στα χέρια της δεξιάς, αφού πρώτα φρόντισε να κατηγορήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την βαριά φορολογία της μεσαίας τάξης, αλλά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο που πετσόκοψε τις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον χαρακτηρισμό «νοικοκυραίοι», πρωτοέφερε στην πολιτική σκηνή ο αείμνηστος Ευαγγ. Αβέρωφ, στις αρχές της δεκαετίας του 80, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ ως «την παράταξη των νοικοκυραίων».

Επανήλθε την εποχή του 1990-1993, όταν σκληρά συνδικαλιστικά σωματεία που επιχειρούσαν με τη βία να φρενάρουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της τότε κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη, έβαλαν με απαράδεκτο τρόπο κατά των λεγόμενων «νοικοκυραίων», στην προκειμένου των εργαζομένων της πρώην προβληματικής ΕΑΣ που ανέλαβαν νέοι ιδιοκτήτες των νέων αστικών λεωφορείων.

Στα μετέπειτα χρόνια, οι λαϊκιστικές δυνάμεις της Αριστεράς επιχείρησαν συστηματικά να απαξιώσουν με κάθε τρόπο τους «νοικοκυραίους στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Μόνο που στην κοινωνία, η έννοια των νοικοκυραίων έχει θετικό πρόσημο, αφού αφορά τον μεγάλο κορμό των πολιτών που κινείται από το κέντρο μέχρι τη δεξιά και ζει μία μετρημένη ζωή, εργάζεται για να τα βγάλει πέρα και επιζητεί την τάξη, την τήρηση των νόμων και την κοινωνική ηρεμία.

Υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε πραγματικό εμφύλιο πόλεμο, η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να συνεγείρει τους ψηφοφόρους με την απλοϊκή ωραιοποίηση του παρελθόντος φαντάζει το λιγότερο παρωχημένη και αδιάφορη, εκτιμούν αρκετά γαλάζια στελέχη προσθέτοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές για την αναβάθμιση της χώρας και των πολιτών της με σύγχρονα ευρωπαϊκά και παγκόσμια εργαλεία, ο Στεφ. Κασσελάκης καταφεύγει στον πιο συντηρητικό λαϊκισμό.

«Στην πραγματικότητα, οι νοικοκυραίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του λεγόμενου μεσαίου χώρου» σημειώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία υπενθυμίζουν ότι πριν τον Στέφανο Κασσελάκη, «θυμήθηκε» τους νοικοκυραίους και ο Αλ. Τσίπρας, αλλά χωρίς εκλογικό αποτέλεσμα, όπως φάνηκε το 2019! Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το πρόβλημα για τον ίδιον και κυρίως για το κόμμα του είναι ότι έφτιαξε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, με μεταπολιτικούς, βαθιά συντηρητικούς και κενούς περιεχομένου όρους, όπως είναι η συνολική του παρουσία στην πολιτική σκηνή. Προσπαθεί να συντηρητικοποιήσει το αριστερό κόμμα στο οποίο του έλαχε να εκλεγεί αρχηγός, ανάβοντας καθημερινά και νέες εστίες στο φλεγόμενο τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, όπως λένε γαλάζια στελέχη ο χώρος των νοικοκυραίων είναι χώρος με αρχές και αξίες, με έντονο στοιχεία πατριωτισμού, άνθρωποι βαθιά θρησκευόμενοι, κάτι που δεν ισχύει ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για τον κ. Κασσελάκη. Συνεπώς δεν έχει ελπίδες να προσεγγίσει αυτό το χώρο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ίδρυσε δικό του κόμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε μία αποστροφή του λόγου του σχετικά με το σχόλιο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη για «επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα, που ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, του νόμους, είχε ενδιαφέρον για τον γείτονά του». Η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης περικλείει όχι μόνο τη στάση που θα κρατήσει εφεξής η ΝΔ έναντι του νέου πολιτικού μανδύα με τον οποίον επιχειρεί να «ντύσει» τον ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός του αλλά κυρίως την ιδεολογική αντίφαση της νέας θέσης του κ. Κασσελάκη σε σχέση με όσα ιστορικά πρεσβεύει το κόμμα του οποίου ηγείται.

Και αυτό, διότι οι νοικοκυραίοι στους οποίους απευθύνθηκε όψιμα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της προστασίας των συνόρων, περιλαμβανομένης και της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εκκένωσης των υπό κατάληψη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και φυσικά θέλουν τη διαρκή εφαρμογή του νόμου.

«Αν λοιπόν ο κ. Κασσελάκης ήρθε στη λογική του 2023, που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον παρακαλούμε πολύ, και αν πιστεύει πραγματικά αυτά τα οποία λέμε και πολλά ακόμα, να κάνει αυτήν την αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η κυβέρνηση και ο τόπος. Να μας λέει δηλαδή «εκκενώστε περισσότερες καταλήψεις, εφαρμόστε ακόμα περισσότερο το νόμο». Μέχρι τότε, νομίζω ότι αυτή η διατύπωση είναι υποκριτική. Γιατί εξελέγη πρόεδρος ενός συγκεκριμένου κόμματος. Δεν ίδρυσε καινούργιο κόμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου χαρακτηρίζουν «άσφαιρη» και αδιέξοδη τη νέα τακτική του κ. Κασσελάκη, για δύο λόγους: Aφενός διότι οι ψηφοφόροι που θεωρητικά περιλαμβάνονται στους λεγόμενους «νοικοκύρηδες» είναι άνθρωποι που παραδοσιακά ψηφίζουν ΝΔ και κάποιοι εξ αυτών τοποθετούνται ακόμα πιο δεξιά του πολιτικού φάσματος. Και αφετέρου, διότι η αναφορά αυτή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, μέλη και στελέχη του οποίου, θεωρούν ότι με αυτές τις θέσεις, ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να στρέψει το κομματικό καράβι προς τα δεξιά. Και αυτό, όπως φάνηκε και από τις μαζικές αποχωρήσεις του τελευταίου διαστήματος, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από μία μεγάλη κατηγορία στελεχών και ψηφοφόρων.


Πηγή