Το στενό πρέσινγκ των μεταρρυθμίσεων για να έρθει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ

23

Ο αιφνιδιασμός που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολική ψήφο είναι μόνο η αρχή. Ο πρωθυπουργός δεν θα σταματήσει το πρέσινγκ στην πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που όπως υπενθυμίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, στις παραμονές των εθνικών εκλογών την περασμένη άνοιξη, είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει την επιστολική ψήφο προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκλογές οι εποχικοί υπάλληλοι, φοιτητές και άλλες κατηγορίες πολιτών που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να προσέλθουν στις κάλπες.

Και η Πλεύση Ελευθερίας, όμως, το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη συζήτηση των διατάξεων για την ψήφο των αποδήμων, είχε προτείνει την εισαγωγή της επιστολικής, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση είχε κινηθεί και η Ελληνική Λύση, με την προϋπόθεση, ωστόσο, να προϋπάρξει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Το μόνο κόμμα που σταθερά αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση είναι το ΚΚΕ, το οποίο και αναμένεται να καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Μένει να φανεί πως θα κινηθούν οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές δεν ήταν στη βουλή και δεν είχαν πάρει θέση στον σχετικό διάλογο.

Από την άλλη μεριά οι πληροφορίες λένε ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αυξηθεί η πίεση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να μην έχουν συναντηθεί ακόμη από κοντά, αλλά ο Πρωθυπουργός θα περιμένει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη γωνία… του πολιτικού κέντρου. Από την κοινοβουλευτική πρεμιέρα του Νίκου Ανδρουλάκη έως και την τελευταία αντιπαράθεση τους στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προκαλέσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι έχει και μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό DNA.

«Συμφωνεί ο κ. Ανδρουλάκης με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να πάει η χώρα μπροστά; Ή θα αρχίσει την επαναστατική γυμναστική τύπου ΣΥΡΙΖΑ;», λένε τα γαλάζια στελέχη. Φαίνεται λοιπόν ότι αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για την απάντηση που θα κληθεί να δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο προσκλητήριο που του έχει στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Ιούλιο.

Τότε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί εάν θα στήριζε το πρώτο βήμα για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζει αυτό το κρας-τεστ για την επιρροή του Νίκου Ανδρουλάκη στον χώρο του κέντρου εντός του Δεκεμβρίου.

Ο νομοθετικός προγραμματισμός της κυβέρνησης, προβλέπει ότι η εισήγηση του σχετικού νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη υποδείξει, πετώντας το γάντι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για να κάνουν μαζί το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει με τις διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα από τη μια να αναγνωριστούν ξένα πανεπιστήμια που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να προχωρήσει ακόμη μια μεταρρύθμιση. Από την άλλη δίνεται η ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να στριμώξει τον επικεφαλής, του δεύτερου δημοσκοπικά κόμματος, στον κρίσιμο – εκλογικά – χώρο του κέντρου στον οποίο Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία, και με τη λαϊκή ετυμηγορία του περασμένου Ιουνίου επιβεβαίωσαν την κυριαρχία τους.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αρκεστεί στο by-pass του άρθρου 28. Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτός είναι ο προθάλαμος που οδηγεί στην τελική φάση της μεταρρύθμισης που περνάει μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16. Στην πρόσκληση – πρόκληση προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουάκη, έχει ζητήσει με σαφήνεια να βρεθούν οι 180 βουλευτές για να σταματήσει: «η ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Στον μπλε φάκελο που έχει στα χέρια του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η απελευθέρωση των Πανεπιστημίων από το ιδιότυπο κρατικό μονοπώλιο θεωρείται η ναυαρχίδα της κυβερνητικής στρατηγικής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Παιδείας γίνεται η επεξεργασία των προϋποθέσεων ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη τη θέση που έχει εκφράσει δημόσια ο Στέφανος Κασσελάκης υπέρ της σύμπραξης ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει – προσώρας – βασικό του αντίπαλο το Νίκο Ανδρουλάκη και όχι τον Κασσελάκη, ενώ η Πειραιώς δίνει μεγάλη σημασία στο στοίχημα των ευρωεκλογών για να κρατήσει τη μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα κόμματα.


Πηγή