Κυριάκος Μητσοτάκης: Φουλ αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και συγκρούσεις

23

Αποφασισμένος να αφήσει το τεράστιο αποτύπωμα των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να εκσυγχρονιστεί εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έδωσε και το αποτύπωμα των προθέσεών του Η κυβέρνηση συνολικά βρίσκεται σε μια τροχιά σημαντικών αλλαγών. Θα έχουμε τις πρώτες αυξήσεις συνταξιούχων. Οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση».

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τα πρόστιμα στις τράπεζες δίνοντας συγχαρητήρια στην επιτροπή ανταγωνισμού «για ένα υψηλό πρόστιμο που επέβαλε». Όπως είπε, το 2024 μια θα είναι μια σημαντική χρονιά για την πολιτική και πολιτειακή ιστορία του τόπου και πρέπει να μας βρει σε καλύτερη κατάσταση».

Ο Κυριακός Μητσοτάκης, έκανε μια ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς η οποία είχε δυσκολίες, όμως, αναφέρθηκε και στα θετικά της, όπως την πρόσφατη ανακήρυξη της Ελλάδας από τον economist ως χώρα της χρονιάς. Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι το 2024 θα είναι μια σημαντική χρόνια για την πολιτειακή και πολιτική ιστορία. Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, με πρώτη εκείνη της Παιδείας χαρακτηρίζοντας την ιστορική. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η ίδρυση μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα γίνει με υψηλές προδιαγραφές. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κινητικότητα, όμως προτεραιότητα έχουν οι ευάλωτοι.

Ο πρωθυπουργός είπε αρχικά πως «Βρισκόμαστε πια στο τέλος ενός δύσκολου χρόνου με πολλές προκλήσεις. Ο χρόνος κλείνει με θετικά νέα για πορεία οικονομίας μας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Economist που αναγνωρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ενέκρινε ουσιαστικά το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2024 που εισηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, το οποίο περιλαμβάνει 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και 2.000 δράσεις που αποτελούν τον οδικό χάρτη για τη διακυβέρνηση του επόμενου έτους.

Οι μπλε φάκελοι που πήραν οι υπουργοί περιλαμβάνουν 164 νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ στον προγραμματισμό υπάρχουν 49 μεταρρυθμίσεις και 168 επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί να προβλέπει την εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων με 1 δισ. ευρώ. Επίσης, μεγάλο στοίχημα αποτελεί η εφαρμογή και απόδοση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν μερικές εβδομάδες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μέσα στο επόμενο έτος θα ψηφιστεί ο νέος Δικαστικός Χάρτης με την ανακατανομή δομών και ανθρώπινου δυναμικού ώστε να εξευρεθούν πόροι για την ταχύτερη προώθηση της δικαστική ύλης και τη μείωση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει τον νέο Χάρτη της Υγείας που θα αφορά την αναδιοργάνωση των ΥΠΕ, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι αφορά τον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων και όχι κατάργηση κάποιου από τα υφιστάμενα. Ταυτόχρονα, θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ.

Στο Δημόσιο, μαζί με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του, θα απλοποιηθούν 5.000 διοικητικές διαδικασίες, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα νομοθετήσει νέο πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων που θα βασίζεται σε αυτό που θεσμοθετήθηκε για την ανάδειξη διοικήσεων στους Οργανισμούς του Δημοσίου. Παράλληλα, με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημοσίους υπαλλήλους με την παροχή μπόνους, θα έρθει και νέο σύστημα με αυστηρότερες ποινές για τους εργαζόμενους που υποπίπτουν σε παραβάσεις.

Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα του 2024 και τα οποία έχουν μπει ήδη σε ράγες υλοποίησης υπό τη στενή παρακολούθηση του πρωθυπουργικού γραφείου και των υπουργών Επικρατείας.


Πηγή