ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι θα ψηφίσουν για το Συνέδριο; – Ο κρίσιμος παράγοντας για τους συσχετισμούς δύναμης

53

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη συζήτηση, σε γενικές γραμμές περιλάμβανε οργανωτικά ζητήματα, αλλά και τον προγραμματισμό των δράσεων για το επόμενο διάστημα

Μέσα σε κλίμα ηρεμίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητήθηκαν τα οργανωτικά ζητήματα ενόψει της κρίσιμης διαδικασίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτομέρεια που αν και φαίνεται μικρή, ενδεχομένως και αδιάφορη σε κάποιους, αφορά όλες τις πλευρές, καθώς σε μεγάλο βαθμό. Αυτή δεν είναι άλλη, παρά ο κατάλογος των μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των συνέδρων.

Στόχος της ηγεσίας είναι από τη μία να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των «αερομεταφερόμενων» μελών, που εμφανίζονταν μόνο σε τέτοιες διαδικασίες για να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψηφίους και από την άλλη, να ελέγξει πλήρως το σώμα των συνέδρων.

Όλα δείχνουν ότι η ΚΟΕΣ, σε επόμενη συνεδρίαση θα ορίσει την 1η ή την 8η Φεβρουαρίου ως καταλυτική ημερομηνία εγγραφής, προκειμένου να έχει το νέο μέλος δικαίωμα να λάβει μέρος στη ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από τη διαδικασία όσοι και όσες προσέλθουν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Επομένως, τα στελέχη εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν «στρατούς» στις εσωκομματικές διαδικασίες, όπως συνέβη στο συνέδριο του 2022, θα πρέπει να βρουν τρόπους να τους πείσουν να κάνουν δύο φορές τον «κόπο» – αν και την εγγραφή, πλέον, μπορούν να την κάνουν ηλεκτρονικά.

Πάντως, αν λάβουμε υπόψη μας και τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, για την εγγραφή 8.000 μελών στο κόμμα μόνο τον τελευταίο μήνα, φαίνεται ότι κάποιοι στρώνουν από τώρα το έδαφος για εκείνη την ημέρα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι τη δουλειά την κάνουν οι λεγόμενοι «νεοπροεδρικοί», έτσι ώστε να ελέγξουν το Συνέδριο στο όνομα του προέδρου.

Η πρώτη συζήτηση, σε γενικές γραμμές περιλάμβανε οργανωτικά ζητήματα, αλλά και τον προγραμματισμό των δράσεων για το επόμενο διάστημα. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι το επόμενο διάστημα, μέσα στον Ιανουάριο, να δοθούν σκληρές απαντήσεις προς την κυβέρνηση για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα.

Πρώτον, για στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρνητικό προς αυτό το ενδεχόμενο – παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στελέχη που βλέπουν με θετικό μάτι την κυβερνητική πρόταση.

Δεύτερον, για την ακρίβεια, η οποία «καταπίνει» το εισόδημα των πολιτών και αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για όλα τα νοικοκυριά. Μάλιστα, πάνω σε αυτό -το υπαρκτό και πολύ σημαντικό- ζήτημα σκοπεύουν να οικοδομήσουν την αντιπολιτευτική ρητορική τους, απέναντι στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την οικονομία.


Πηγή