Σε κοινοβουλευτικό «κλοιό» από Ανδρουλάκη-Χαρίτση, ο Στέφανος Κασσελάκης

54

Σε μεγάλο μειονέκτημα για τον Στέφανο Κασσελάκη, εξελίσσεται η απουσία του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, καθώς θα απουσιάζει από τις μεγάλες συζητήσεις στη Βουλή, επιτρέποντας στους Νίκο Ανδρουλάκη και Αλέξη Χαρίτση να κερδίσουν έδαφος σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στην «κούρσα» για την επικράτηση στον πολύπαθο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Η συγκεκριμένη αδυναμία οδηγεί ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου που ανήκουν στον ευρύτερο «προεδρικό κύκλο», στη σκέψη ότι ίσως θα πρέπει να υπάρξει ξανά να αναζητηθεί ο τρόπος για να είναι ο πρόεδρος του κόμματος στη Βουλή.

Σε λίγες ημέρες, στις 12 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει η τριήμερη «μητέρα» των κοινοβουλευτικών «μαχών», η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, η οποία έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες, η πλειοψηφία θα υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο και η αντιπολίτευση θα ασκεί δριμύτατη κριτική.

Προφανώς και η τελευταία ημέρα, με τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είναι εκείνη που μαγνητίζει τα περισσότερα βλέμματα. Όμως, από αυτή τη συζήτηση θα απουσιάζει φέτος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης – κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά.

Η αντικειμενική αυτή αδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν γνωστή από την πρώτη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Αυτό καθόλου δεν πτόησε τους ανθρώπους που προσήλθαν στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες, οι οποίοι επέλεξαν τον νεαρό επιχειρηματία για να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη μέρα.

Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα σαφές μειονέκτημα. Διότι ο άμεσος πολιτικός ανταγωνιστής -που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει μονιμοποιηθεί στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις- θα έχει την ευκαιρία μέσω του αρχηγού του, να κερδίσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Παράλληλα, στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού αναμένεται να κάνει τη μεγάλη της «πρεμιέρα» η Κοινοβουλευτική Ομάδα που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των έντεκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, τα βλέμματα θα πέσουν πάνω στον Αλέξη Χαρίτση.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του κόμματος, που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Όχι μόνο από τον Προϋπολογισμό, αλλά από τη Βουλή, συνολικά.

Μάλιστα, έχουν μεταφέρει τον προβληματισμό τους στους πολύ στενούς συνεργάτες του προέδρου. Και κάποιοι εξ αυτών, φαίνεται να συμφωνούν μαζί τους και πως είναι διατεθειμένοι να το συζητήσουν ξανά με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει βουλευτής, θα πρέπει να παραιτηθεί τουλάχιστον ένας βουλευτής από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος και στη συνέχεια όλοι οι επιλαχόντες, μέχρις ότου να φτάσει η σειρά του Στέφανου Κασσελάκη.


Πηγή