Η Νέα Αριστερά «αγχώνει» τον απομονωμένο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρά με «εμπάργκο» στα τηλεοπτικά πάνελ

43

Προβληματισμός φαίνεται πως επικρατεί στην Κουμουνδούρου από τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, έστω και αν μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο δημόσιες τοποθετήσεις για στήριξη επιμέρους κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών απέναντί στην κυβέρνηση.

Η Κουμουνδούρου που αισθάνεται πως βρίσκεται εκτός παιχνιδιού για την επόμενη μέρα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αντιδρά επιθετικά και σπασμωδικά απέναντι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ιδρύθηκε από τα πρώην στελέχη της, επιδιώκοντας να μη μείνει θεατής των εξελίξεων που ενδέχεται να πυροδοτηθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει τους «11»

Εδώ και ημέρες είναι φανερό πως η Χαριλάου Τρικούπη έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για το μέλλον της όλης προοδευτικής παράταξης. Και το δείχνει έμπρακτα, με τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της την τελευταία εβδομάδα.

Από το ξεκάθαρο άνοιγμα του Νίκου Μητσοτάκη προς την πλευρά των έντεκα βουλευτών της Νέας Αριστεράς, μέχρι και στις δηλώσεις των «σκληρών» της αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμής των τελευταίων ετών, όπως του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Είναι προφανές ότι υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση προς την πλευρά των στελεχών που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου. Και καθίσταται απολύτως σαφές ότι δεν τους συγχέουν με πρόσωπα που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «τοξικά», όπως είναι ο Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Όμως, παρά τα θετικά λόγια, το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς μετά από αυτές θεωρείται δεδομένο ότι το σκηνικό στην Κεντροαριστερά θα αλλάξει άρδην.

Η Νέα Αριστερά ακούει…

…τα όσα δηλώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Και μάλιστα με ενδιαφέρον. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει πολιτικές συνεργασίες στην παρούσα φάση, καθώς θεωρεί ότι θα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Βασικός της στόχος παραμένει η ανασυγκρότηση του χώρου ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή εκεί που κυριάρχησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 11 χρόνια. Μάλιστα, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι τα στελέχη της συζητούν με πολλές προσωπικότητες της ευρύτερη Αριστεράς, με κινήσεις της πολιτικής οικολογίας και φυσικά με πρόσωπα της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, που παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον το νέο εγχείρημα.

Πάντως, τα στελέχη της λένε ένα μεγάλο «ναι» σε πρωτοβουλίες που αφορούν σε κοινωνικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο απέναντι στην κυβέρνηση. Αλλά ως εκεί.

«Άγχος» στην Κουμουνδούρου

Από όλη αυτή τη συζήτηση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός. Και αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι στην ηγεσία του βρίσκεται το πιο «τοξικό» τμήμα της «κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», όπως συνηθίζουν να αναφέρουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να παρέμβει στην όλη κουβέντα, με τον Σωκράτη Φάμελλο, χθες, να υπογραμμίζει από το βήμα της Βουλής ότι χρειάζεται μια συζήτηση για μια άλλη συμμαχία στον δημοκρατικό χώρο.

Πάντως, το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι γενικά βαρύ και οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί παρά την αποχώρηση εκείνων που χαρακτήριζαν «βαρίδια». Και σήμερα, στην Πολιτική Γραμματείας, ενδεχομένως και να υπάρξει νέος κύκλος διαφωνιών με φόντο το Συνέδριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται εισηγήσεις για να ορίσει μια μικρή Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, η οποία θα αποτελείται από το πολύ σαράντα στελέχη, όπου η συντριπτική πλειοψηφία θα ελέγχεται από τη νέα ηγετική ομάδα κατά απόλυτο τρόπο.

Έτσι, θα μπορούν να προωθηθούν τα σχέδια για ένα Συνέδριο εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα, όπως δηλαδή το φαντάζεται η ηγεσία, γεγονός που αναμένεται να προβληματίσει τα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα».

Τηλεοπτικό «εμπάργκο» στη Νέα Αριστερά

Η πίεση που προκαλεί η Νέα Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγάλη. Και η Κουμουνδούρου δείχνει να αντιδρά σπασμωδικά. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη στέλνει στελέχη της στα τηλεοπτικά πάνελ, όπου θα υπάρχουν εκπρόσωποι του νέου φορέα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν σχετικά με την εν λόγω απόφαση: «Αυτοί έκαναν την επιλογή τους, αποχώρησαν και στρέφονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίωμα τους. Εμείς το αφήνουμε πίσω αυτό και ρίχνουμε όλο το βάρος στην αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη».

Παράλληλα, σημείωναν πως «δεν θέλουμε αντιπαραθέσεις με πρώην συντρόφους και να δίνουμε τροφή σε Μέσα και ΝΔ να απολαμβάνουν τον σπαραγμό. Απέναντι μας είναι ο Μητσοτάκης και με αυτόν έχουμε μέτωπο».

Στο παρελθόν, η Κουμουνδούρου είχε θέσει αντίστοιχο θέμα μόνο για την παρουσία στελεχών της Χρυσής Αυγής, γεγονός που προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για την απόφαση αυτή.


Πηγή