Μητσοτάκης: Αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών του ΕΣΥ – Εισαγωγή μη κρατικών πανεπιστημίων

51

Όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. 

«Έχουμε όλες τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε αλεπάλληλες κρίσεις. Η Ελλάδα είναι εδώ ακόμα πιο δυνατή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι την αξιοπιστία της, απάντησε στους πολιτικούς αρχηγούς για όσα είπαν προηγούμενος στις ομιλίες τους, ενώ έκανε γνωστά και μερικές νέες αυξήσεις που έρχονται από το 2024.

«Η χώρα να μην βρεθεί ποτέ στην οικονομική κατάσταση που είχε βρεθεί την τελευταία 10ετία. Εκτός συνόρων έχουμε δείξει ότι μπορούμε να πρωταγωνιστούμε στην Ευρώπη» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δεν είμαι εδώ να ωραιοποιήσω καμιά κατάσταση, αλλά για να αντικρούσω την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. Έχουμε όλες τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε αλεπάλληλες κρίσεις. Η Ελλάδα είναι εδώ ακόμα πιο δυνατή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, καθώς το 50% του ΑΕΠ συγκροτείται πλέον από εξαγωγές.

«Το μήνυμα είναι ένα: η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι την αξιοπιστία της. Έκλεισε ένας κύκλος» είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν δίστασε να απαντήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη θυμίζοντάς του ότι «η Ελλάδα χρεοκόπησε με πρωθυπουργό των Γιώργο Παπανδρέου, όταν έλεγε “λεφτά υπάρχουν”».

«Δεν είπαμε ποτέ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η ακρίβεια. Αλλά έχουμε σχέδιο. Ο πυρήνας του σχεδίου μας είναι η σταθερή αύξηση των μισθών. Η υπόσχεση που είχαμε δώσει για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ισχύει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του και συμπλήρωσε: «Βοηθάμε αυτούς που χτυπάει περισσότερο την ακρίβεια».

Μάλιστα σε όσους λένε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι εκφράζει μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των λίγων, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρίες, εσείς που μας κατηγορείτε ότι κλείνουμε το μάτι στο κεφάλαιο».

Όσο για τις αυξήσεις που έρχονται από το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια» είπε και συνέχισε: «Αυξήσεις 3% θα δουν από 1 Ιανουαρίου και συνταξιούχοι. Μάλιστα συνταξιούχοι που δουλεύουν θα μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς να παρακρατείτε το 30%».

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι «αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο σύστημα Υγείας από τις αρχές του 2024, γιατί όταν η οικονομία πάει καλά αντέχει τέτοιες αυξήσεις», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως «μαζί με την αύξηση των πόρων θα υπάρχει και αύξηση στους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αισχροκέρδεια».

Στο θέμα της Παιδείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή προετοιμάζεται για πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ ανακοίνωσε και τη μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθεί: «Ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ιδρυμάτων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους μεγάλους μύθους που κατέρριψε η κυβέρνηση. «Μπορείς να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις έσοδα. Μπορεί να γίνει και το αποδείξαμε» είπε ο Κυριάκος Μητσιτάκης και συνέχισε: «Καταρρίψαμε τον μεγάλο μύθο, ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ποιοι ωφελούνται από αυτά τα έργα, όμως; Οι μεγάλοι; Ο κόσμος και η κοινωνία» τόνισε.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών: «Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που δεν βρήκαν τίποτα καλό. Ποτέ δεν είπαμε ότι όλα είναι τέλεια στην χώρα. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα του 2023 βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019».

«Ο στόχος είναι η οικονομία το 2024 να βρεθεί ακόμα πιο ψηλά. Εμείς θα υπερψηφίσουμε το διπλό μήνυμα του προϋπολογισμού, μιας οικονομίας που δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από την κοινωνία. Αυτό που έχουμε μπροστά μας μάς δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνάμε κρίσεις, για τις οποίες ευθυνόμαστε κι εμείς. Αλλά μπορούμε να ξεπερνούμε και κρίσεις που προκαλούν άλλοι» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του:


Πηγή