Μητσοτάκης: Ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία – Επιτέλους θα λειτουργήσουν μη κρατικά πανεπιστήμια

61

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και για φοιτητές από άλλες χώρες, τόνισε κατά την εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός. 

Ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και υλοποιούμε το πλαίσιο ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» ανέφερε ξεκινώντας την εισήγησή του.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για ένα πρώτο θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του νομοσχεδίου, τόνισε πως δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα συμβάλλει στο να μείνουν στην πατρίδα νέοι που αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να αποκαστήσουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, εξήγησε πως θα λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και αποκάλυψε πως έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οικονομική διάσταση του ζητήματος, λέγοντας πως θα παραμείνουν στη χώρα πόροι που θα έφευγαν στο εξωτερικό. Επί παραδείγματι, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου, σημειώνοντας πως η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτει ένα πολύ σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της.

Πρόσθεσε πως οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται και στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, που αποκτά τώρα μια ευνοϊκή οδό επιστροφής.

Κατέστησε σαφές πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σε στάση αναμονής οι φοιτητές

Οι φοιτητές, πάντως, θεωρούν ότι το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου με την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι, από τα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, ήδη εξήγγειλαν καταλήψεις στα πανεπιστήμια με την έναρξη της νέας χρονιάς τον Ιανουάριο, καθώς γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα βάλει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο μέσα στις «νεκρές» μέρες των εορτών και αμέσως μετά εντός του Ιανουαρίου 2024 θα το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.


Πηγή