Ανασχηματισμός: Η επιστροφή του «σερίφη» και ο «πιστός στρατιώτης»

18

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ατού του αιφνιδιασμού αλλά και με τις χειρουργικές κινήσεις που χαρακτηρίζουν τον τρόπο που συντονίσει τα γρανάζια της κυβερνητικής μηχανής, προσθέτει σε αυτήν και την απαραίτητη – κατά το σκεπτικό της απόφασής του – ιπποδύναμη ώστε το νέο υπουργικό συμβούλιο να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί. 

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπενθύμιζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι: «όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου». Τα ίδια στελέχη πρόσθεταν με νόημα ότι: «Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά σε δύο τομείς με κοινωνικό πρόσημο όπως η υγεία και η δημόσια ασφάλεια».

Στο επίκεντρο των διορθωτικών κινήσεων στις οποίες προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα ηνία του υπουργείου περνούν από τον Γιάννη Οικονόμου στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο αποκαλούμενος «σερίφης» αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την πρώτη τη τάξει θέση στο Μέγαρο της οδού Κατεχάκη. Καλείται να υλοποιήσει με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα τη δύσκολη αποστολή που ήδη έχει ξεκινήσει για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αλλά το κυριότερο να αναστρέψει το κλίμα στον τομέα της ασφάλειας, που σε όλες οι έρευνες του τελευταίου διαστήματος ανήγαγαν οι πολίτες στις πρώτες θέσεις των θεμάτων που τους απασχολούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως λένε συνεργάτες του ήθελε να τοποθετήσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έναν «doer».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης άλλωστε κατά τα ίδια πρόσωπα, έχει συνδέσει τη θητεία του στο συγκεκριμένο υπουργείο, με σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας όπως είναι η εξάρθρωση των σημαντικότερων πυρήνων της εγχώριας τρομοκρατίας όπως η σύλληψη της «17 Νοέμβρη», του «ΕΛΑ» το 2002 όπως επίσης του Επαναστατικού Αγώνα το 2010. Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες πιστώνεται την αποτελεσματική λειτουργία στη διάρθρωση του επιχειρησιακού μοντέλου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αποφάσεις του, αναβάθμισε πλήρως το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα από τα γαλάζια στελέχη της νεότερης γενιάς τον βουλευτή Ηλείας, Ανδρέα Νικολακόπουλου. Ένα πρόσωποα που χαίρει της εκτίμησης του Πρωθυπουργού που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες έχει διαγράψει αξιοπρόσεκτη πορεία με την παρουσία του στους κοινοβουλευτικούς κύκλους στους οποίους έχει συμμετάσχει.

Από την άλλη ο Πρωθυπουργός δίνει τα κλειδιά της οδού Αριστοτέλους στον Άδωνη Γεωργιάδη. Ο νέος επικεφαλής του υπουργείου Υγείας καλείται να περάσει στην επόμενη φάση την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2023 και να προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα και στα επόμενα ορόσημα που έχουν σχεδιαστεί για τον τομέα της Υγείας που αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητες για την νέα τετραετία, όπως ο νέος νοσοκομειακός χάρτης αλλά και το φάρμακο.

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις έσπευσε να ευχαριστήσει δημόσια τον Πρωθυπουργό για τη: «διαχρονική Εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου αποτελεί για μένα τεράστια ευθύνη. Όπως έκανα πάντα και τώρα στο Υπουργείο Υγείας, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το Παρελθόν».

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι: «Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας είναι ο πήχυς, που οφείλουμε να ξεπεράσουμε και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για αυτό, με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα».

Άλλα στελέχη πάντως υπενθύμιζαν με νόημα την ώριμη στροφή στη δημόσια παρουσία του νέου Υπουργού Υγείας αλλά και το μετριοπαθές ύφος που χρησιμοποιεί σε θέματα ταμπού για τη δεξιά πτέρυγα της πλειοψηφίας όπως οι μετανάστες αλλά και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί τόνους λάσπης από τους πολιτικούς του αντιπάλους για την θητεία του στο υπουργείο Υγείας δεν αρνήθηκε την μετακίνησή του, αποδεικνύοντας ότι είναι πιστός στρατιώτης στις ανάγκες του κυβερνητικού έργου και της ΝΔ. Άλλωστε, όσες φορές χρειάστηκε βγήκε μπροστά και υπερασπίστηκε τις επιλογές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αντικατάσταση Γεωργιάδη πάντως στην οδό Σταδίου φέρνει μια από τις δυο αναβαθμίσεις του μίνι-ανασχηματισμού αλλά και την αριθμητική αύξηση της γυναικείας παρουσίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παίρνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια, και γίνεται επίσης η τρίτη γυναίκα υπουργός στην δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γυναικείο άρωμα έχει και η προσθήκη που γίνεται από την κοινοβουλευτική ομάδα, με τη βουλευτή Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, να αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας, με αντικείμενο την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση. Η κ. Λυτρίβη άλλωστε όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικές πηγές είναι ένα στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.


Πηγή