Χρυσοχοϊδης: Οι αιχμές με το «καλημέρα» και οι «γραμμές που θα τραβήξει»

38

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με την 5η επιστροφή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Λίγες μόλις ώρες αφότου ανέλαβε για 5η φορά τα ηνία της Κατεχάκη και αφού παρέδωσε στον Άδωνη Γεωργιάδη το Υπουργείο Υγείας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αργά το βράδυ της Πέμπτης, γύρισε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έπιασε δουλειά.

Έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει τις κρίσεις της ΕΛ. ΑΣ και να αποφασίσει τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε θέσεις κλειδιά ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τις υποθέσεις που θα τους ανατεθούν. Ήδη φαίνεται να εχει στο μυαλό του ορισμένα πρόσωπα, γνώριμα από το παρελθόν, που θα τους εμπιστευτεί «καυτά» ζητήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας, η ανησυχία ορισμένων υψηλόβαθμων αστυνομικών ήταν «ζωγραφισμένη» στα πρόσωπα τους, ειδικά την ώρα που άκουγαν τις δηλώσεις του νέου υπουργού. Απευθύνθηκε στα 55.000 μέλη του σώματος λέγοντας μεταξύ άλλων : Ο αστυνομικός έχει στολή κι αποστολή. Όταν την φοράς πρέπει και να την τιμάς και να την αξίζεις.

Οι κρίσεις θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες οπότε δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική περίοδος που αποφασίζει το Μαξίμου να αντικαταστήσει τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν κομβικές αλλαγές σε νευραλγικές υπηρεσίες ενώ μεγάλο βάρος θα πέσει και στις επιχειρησιακές ομάδες που βρίσκονται δίπλα στον πολίτη.

Το βασικό μήνυμα του Μιχάλη Χρυσοχοίδη ήταν πως «θα τραβήξει γραμμή στο παρελθόν» με αρκετούς να το μεταφράζουν ως αιχμή προς τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου. Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι : «Τραβάμε γραμμή με το παρελθόν. Όχι γιατί ξεχνάμε αλλά γιατί ξεκινάμε. Γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι.
Υπάρχουμε για να προστατεύουμε τους πολίτες να δημιουργούμε καθημερινά , να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας.Η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω…».

Η ομιλία του ήταν γεμάτη μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και έμμεσα έδειχνε τον δρόμο που θα ακολουθήσει στη νέα του θητεία η όποια έχει βασικό στόχο να» οδηγήσει την ελληνική αστυνομία ξανά σε νέες δόξες…».

Μπροστά του έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ΕΛ. ΑΣ τους τελευταίους μήνες όπως η οπαδική βία, τις επιθέσεις κατά της αστυνομίας με άρωμα τρομοκρατίας, την εγκληματικότητα στις γειτονιές, την ανήλικη παραβατικότητας αλλά και τις ελλείψεις σε τμήματα ασφάλειας.


Πηγή