ΣΥΡΙΖΑ: Οι «αρρυθμίες» φέρνουν εξελίξεις – Στις επάλξεις ο Τεμπονέρας

24

Νέα «φουρτούνα» στα -όχι και τόσο ήρεμα- νερά της Κουμουνδούρου, προκαλεί η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να προσκαλέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε τριήμερο εργασίας, στις Σπέτσες. Την ίδια στιγμή, έντονη ενόχληση επικρατεί και για την «αποκάλυψη» του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Μανώλη Καπνισάκη, περί πρότασης που δέχθηκε από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να αναλάβει υπουργείο, καθώς αδυνατούν να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα αυτής της δήλωσης.

Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι αρκετοί κορυφαίοι της Κουμουνδούρου δεν θα ανεχθούν άλλο τα τερτίπια της νέας ηγεσίας. Το πότε και πως θα εκδηλωθεί η δυσφορία, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Προς ώρας, θεωρείται σίγουρο πως ο Διονύσης Τεμπονέρας, κατά πληροφορίες, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου εντός της εβδομάδας, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής.

Βαρύ κλίμα με το «υπουργείο»

Το κλίμα στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ήδη στραβό για τον πρόεδρο. Οι διαρροές για τα οικονομικά -που αρκετοί τις εξέλαβαν ως χτύπημα κατά του Αλέξη Τσίπρα- του κόμματος, το «δάνειο» που παρείχε προς τις εταιρίες του κόμματος, μέσω δικής του εταιρίας, το πολυήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ, είχαν δημιουργήσει «βαριά σκιά» πάνω από το κόμμα.

Φαίνεται, όμως, ότι με τη «συνεδρίαση των Σπετσών» και την «αποκάλυψη» Καπνισάκη, το έφαγε και ο γάιδαρος. Μάλιστα, τα όσα είπε στην εφημερίδα «Documento» ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, ενόχλησε πάρα πολλούς στην Κουμουνδούρου. Για την ακρίβεια, αδυνατούν να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα αυτής της «αποκάλυψης».

Πολύπειρα στελέχη πρώτης γραμμής, εικάζουν πως έγινε ως «αντιπερισπασμός» για τις Σπέτσες. Όμως, θεωρούν ότι κατέληξε σε επικοινωνιακό «Βατερλώ». «Κάθε επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος, δυστυχώς, είναι χειρότερη από την προηγούμενη», είπε στο Newsbomb.gr, πρόσωπο που ανήκει στα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «φιάσκο» των Σπετσών

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καλύτερα μετά τις απαντήσεις για την τριήμερη, εκτός έδρας σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς δεν φαίνεται να έπεισαν τους βουλευτές για τη σκοπιμότητα της.

Με δεδομένη την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη «συνεδρίαση των Σπετσών» και την πρώτη άρνηση βουλευτή που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την Κυριακή Μάλαμα, η πρωτοβουλία δεν φαίνεται να εξελίσσεται όπως θα περίμεναν στην Κουμουνδούρου.

Όχι τόσο λόγω των όσων χαιρέκακων σχολίων των πολιτικών αντίπαλων τους, όσο γιατί προκαλεί τα πικρόχολα σχόλια ακόμα και των ίδιων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Μπορεί δημόσια οι περισσότεροι να είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δείχνουν να διακατέχονται από έντονο εκνευρισμό.

Για την ακρίβεια, τα όσα ανέφερε, χθες, με ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα η Έλενα Ακρίτα, εκφράζουν τους περισσότερους βουλευτές. Θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν για παράδειγμα μετέβαιναν για τρεις ημέρες στην Καρδίτσα, τον Βόλο ή τον Έβρο. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει με το τριήμερο στις Σπέτσες.

Την κατάσταση δυσκολεύει γι αυτούς και η διαφαινόμενη απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη «συνεδρίαση των Σπετσών». Διότι, κακά τα ψέματα, είναι ξεκάθαρο πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να «νομιμοποιήσει» με την παρουσία του, τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε παράρτημα πολυεθνικής εταιρίας στην Αθήνα.

Γιατί και η corporate λογική ενοχλεί έντονα τους βουλευτές και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είμαστε εκλεγμένοι βουλευτές, στελέχη ενός κόμματος της Αριστεράς, όχι περιφερειακοί διευθυντές υποκαταστημάτων κάποιας κεντρικής εταιρίας», σημείωσε στο Newsbomb.gr, βουλευτής του κόμματος – που, μάλιστα έχει στηρίξει, ως τώρα, το σύνολο των επιλογών της νέας ηγεσίας.


Πηγή