Αραβικά ΜΜΕ: Μια πολιτική και ανθρωπιστική ατζέντα ενώνει την Ελλάδα και την Ιορδανία

17

Σε εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Αμμάν, αποτυπώθηκε το εξαιρετικά θετικό κλίμα των σχέσεων Ελλάδας και Ιορδανίας

Ιδιαίτερα θετική ήταν η απήχηση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ιορδανία, όπως μεταδόθηκε από αραβικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τις διαβουλεύσεις του υπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία αναγνωρίστηκε ο ανθρωπιστικός και περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας στην κρίση της Μέσης Ανατολής, αλλά και η σημασία της διμερούς σχέσης, με έμφαση τη συνεργασία με την Κύπρο και την ΕΕ.

Σε εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Αμμάν, αποτυπώθηκε το εξαιρετικά θετικό κλίμα των σχέσεων Ελλάδας και Ιορδανίας. Υπογραμμίζεται η σημασία της διμερούς συνεργασίας, καθώς και συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ και με την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά στην κρίση της Μέσης Ανατολής επισημαίνεται η αναφορά του Γιώργου Γεραπετρίτη σε μια σταθερή εξωτερική πολιτική βασισμένη στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ομοίως, τονίζεται πως η Ελλάδα και η Ιορδανία μοιράζονται το ίδιο όραμα για την περιοχή. Μια περιοχή χωρίς πολέμους και βιώσιμη επίλυση του Μεσανατολικού. Μάλιστα, σημειώνεται πως μια πολιτική και ανθρωπιστική ατζέντα ενώνει τις θέσεις της Ιορδανίας και της Ελλάδας. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των αραβικών μέσων εστιάστηκε και στην ανησυχία της Ελλάδας για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Δυτική Όχθη, το Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα, με έμφαση στην προστασία της περιφερειακής ναυσιπλοΐας.

Τέλος, υπογραμμίζεται η ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης και η παροχή βιώσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.


Πηγή