«Ζόρια» στις δημοσκοπήσεις για ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη – «Στροφή» στο Κέντρο ζητούν οι ψηφοφόροι

21

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στoν ΣΥΡΙΖΑ για τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στον απόηχο της «σύσκεψης των Σπετσών», αλλά και των πρωτοβουλιών που ανέλαβε τον τελευταίο μήνα η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς φαίνεται πως η επιρροή της μειώνεται διαρκώς, «φλερτάροντας», πλέον, ανοιχτά με το μονοψήφιο ποσοστό.

Την Τετάρτη, ήχησε στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου το πρώτο «καμπανάκι», από τη μέτρηση της εταιρίας Marc, για τον ΑΝΤ1. Το 10% στην πρόθεση ψήφου, είναι από μόνο του προβληματικό, καθώς δείχνει ότι το κόμμα τους παγιώνεται στο οριακά διψήφιο ποσοστό. Μάλιστα, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ «στρογγυλοκάθεται» στη δεύτερη θέση, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέφτει παντού

Όμως, το δυνατό «ταρακούνημα» για την αξιωματική αντιπολίτευση, έρχεται από τη δημοσκόπηση που παρουσίασε την Πέμπτη, η Metron Analysis, για το Mega. Σε αυτή, στην πρόθεση ψήφου, πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%, καθώς καταγράφεται στο 9.7%.

Μάλιστα, η δυναμική του εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένη από τη τελευταία έρευνα της ίδιας εταιρίας, που στη μέτρηση του Δεκεμβρίου έβρισκε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10.1%. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, αν και η διαφορά είναι εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, η Κουμουνδούρου συνεχίζει να χάνει σε ψηφοφόρους.

Ελαφρώς καλύτερα είναι τα πράγματα για την Κουμουνδούρου στην έρευνα της MRB, για το Open, όπου αγγίζει το 10.5%. Ωστόσο, η υποχώρηση των ποσοστών της σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση, αγγίζει το 1.5%, καθώς τότε λάμβανε 12% στην πρόθεση ψήφου. Στη δε δημοσκόπηση της GPO, για το Star, ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 10.9%.

«Καμπανάκι» η δημοτικότητα Κασσελάκη

Ένα ακόμα στοιχείο που προβληματίζει την Κουμουνδούρου, είναι η χαμηλή δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Στην έρευνα της Metron Analysis, θετική γνώμη έχει για εκείνον μόλις 22%, πάνω μόλις από τους Δημήτρη Νατσιό και Βασίλη Στίγκα και στα ίδια με τον Αλέξη Χαρίτση, που ωστόσο έχει τη μισή αρνητική γνώμη, όταν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν το 73%. Στην μέτρηση της GPO η θετική γνώμη είναι πάλι 22% και η αρνητική στο 74.3%.

«Στρίψτε» στο Κέντρο

Στον απόηχο της πρόταση των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη, για να μετακομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών, εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες στην έρευνα της MRB, για την πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κουμουνδούρου.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του 2023, το 62% απαντάει προς την Κεντροαριστερά, έναντι του 30.1% που λέει προς την Αριστερά, ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 44.6% λέει προς την Κεντροαριστερά και το 21.3% προς την Αριστερά.

Με βάση αυτό εύρημα, τα τρία στελέχη σχολίαζαν πως «το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η στροφή προς μία μεγάλη κεντροαριστερά δεν είναι απλώς μία πρόταση. Είναι αναγκαιότητα και αίτημα της κοινωνικής και κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η ευθυγράμμισή μας με αυτήν την πραγματικότητα είναι επιτακτικό καθήκον, ιδίως για ένα κόμμα των μελών».

Είναι, πλέον, φανερό ότι δεν πείθει. Οι πρωτοβουλίες της στο πολιτικό παιχνίδι είναι λίγες. Αντίθετα, σε κεντρικό επίπεδο, στο μεγάλο ζήτημα της δημιουργίας εναλλακτικού πόλου εξουσίας, που θα αφορά το σύνολο της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης, στη «σκακιέρα» κινούνται μεμονωμένα στελέχη, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Χρήστος Σπίρτζης και όχι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή