Στα «μπλόκα» στρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ την προσοχή του – Το «αγροτικό» Σαββατοκύριακο του Στέφανου Κασσελάκη

18

Σε γενικές γραμμές, οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους αγρότες, δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Κι αυτό θέλει να αλλάξει ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Μπορεί να πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα από το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών μέχρι να τοποθετηθεί ο Στέφανος Καασσελάκης επί των διεκδικήσεων τους, όμως όλα δείχνουν ότι το επόμενο τριήμερο θα είναι αφιερωμένο στο αγροτικό ζήτημα.

Σε γενικές γραμμές, οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους αγρότες, δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Και αυτό αποτυπώθηκε στις πρόσφατες, διπλές εθνικές κάλπες, όπου η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τη «μερίδα του λέοντος» στον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα, το τι συνέβη στις πρόσφατες εκλογές, το περιέγραψε με πολύ απλά λόγια, η Θεοδώρα Τζάκρη – και δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

Προφανώς και η αδυναμία της Κουμουνδούρου να παρέμβει δυναμικά στο αγροτικό κίνημα, δεν οφείλεται στη νέα ηγεσία. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις προεκλογικές «βόλτες» στη Θεσσαλία, δεν βοήθησε στο να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

«Αγροτικό» Σαββατοκύριακο

Όλα αυτά θα επιχειρήσει να τα αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, αρχίζοντας από τις επόμενες κιόλας ημέρες. Πρώτος σταθμός θα είναι η παρουσία του στην έκθεση «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί σε τέτοιες συνάξεις να έχουν τον έλεγχο οι ισχυρότεροι, συνήθως, αγρότες, ωστόσο, φέτος, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς οι αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά ετοιμάζει «απόβαση» στη συμπρωτεύουσα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, αμέσως μετά την «Agrotica», ο Στέφανος Κασσελάκης θα μεταβεί στην Καστοριά, που θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης του στη Δυτική Μακεδονία, η οποία θα κορυφωθεί με το Περιφερειακό Συνέδριο που διοργανώνει την Κυριακή, στην Κοζάνη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες

Για τον λόγο αυτό, το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε 8 θέσεις του κόμματος του για την ενίσχυση των αγροτών, που είναι οι παρακάτω:

-Ειδικός φόρος στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο. Πρέπει να καταργηθεί. Και ο ΦΠΑ πρέπει να κατέβει στον υπερμειωμένο συντελεστή από το 24% στο 6%.

-Για το αγροτικό ρεύμα, πρέπει να μπει πλαφόν στα 7σεντς η κιλοβατώρα.

-Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξήσεις που έχουν παρουσιαστεί.

-Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.

-ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.

-Στη Θεσσαλία θα πρέπει επιτέλους να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα.

-Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση. Δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.

-Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.


Πηγή