«Ζωντανή» η συζήτηση για την προοδευτική παράταξη – Ο Ανδρουλάκης, ο Χαρίτσης και η αμηχανία

32

Ανοιχτή τη συζήτηση για το μέλλον της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, φαίνεται ότι προσπαθούν να διατηρήσουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Χαρίτσης, με τον μεν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει με τα πρόσωπα ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά, την ώρα που η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν κόβει την κουβέντα για το αύριο.  

Παράλληλα και οι δύο πλευρές θέλουν να κρατήσουν «ζεστά» και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «ασφυκτιούν» υπό τη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στην Κουμουνδούρου τους τελευταίους μήνες. Πάντως, εκτός «κάδρου» φαίνεται πως είναι η ηγεσία της Κουμουνδούρου, καθώς καμία από τις ενδιαφερόμενες πλευρές δεν τις απευθύνει κάλεσμα, έστω και εμμέσως.

Κρατούν ανοιχτή πόρτα

Μια ισχυρή Κεντροαριστερά, η οποία θα αποτελεί εναλλακτική δύναμη εξουσίας και το αντίπαλο δέος της συντηρητικής παράταξης, αποτελεί προϋπόθεση για την «ορθή» λειτουργία της αστικής δημοκρατίας. Με αυτή τη διαπίστωση δεν συμφωνεί μόνο το πολιτικό προσωπικό αυτού του χώρου, αλλά ακόμα και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, μετά την πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε και ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την ηγεσία του, όπως και τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κουμουνδούρου, με τη διπλή διάσπαση και τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου, αντί να λύσουν το πρόβλημα, το γιγάντωσαν.

Η παρατεταμένη κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ως αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί, δημοσκοπικά, στη δεύτερη θέση, αλλάζοντας μετά από 12 χρόνια τον πολιτικό «χάρτη» της χώρας – έστω και σε επίπεδο ερευνών κοινής γνώμης. Και κάπως έτσι, έρχεται η μεγάλη ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα πρώτα «δειλά» βήματα

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη κερδίζει μεν από τη φθορά της Κουμουνδούρου, όχι όμως σε βαθμό που θα μπορούσε να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία και την «μονοκρατορία» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι, όμως, σαφές πως όποιο κόμμα είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές και πρώτο στην Κεντροαριστερά, θα έχει το πάνω χέρι για το μέλλον του χώρου. Υπό αυτό το σκεπτικό, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν από περίπου ενάμιση μήνα, είχε δηλώσει ότι αμέσως μετά τις κάλπες, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της παράταξης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνει από τώρα κάποια βήματα, έστω και «δειλά» βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Και η πρώτη χείρα φιλίας που απλώνει, είναι προς τη Νέα Αριστερά και τους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ – εξαιρώντας, προφανώς, την ηγετική ομάδα.

«Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Αριστερά που συμμερίζονται όσα εμείς θεωρούμε κορυφαία κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μαζί τους. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να ασφυκτιούν μπροστά σε αυτά, που συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην ΕΡΤ, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο λόγος που θέλει να περιμένει τις ευρωεκλογές είναι απλώς και κατανοητός. Ευελπιστεί, βάσιμα, πως το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε η συζήτηση θα διεξαχθεί με διαφορετικούς όρους. Προς ώρας, φροντίζει να κρατάει την πόρτα ανοιχτή προς την κατεύθυνση που επιθυμεί.

Ανοιχτός ο Χαρίτσης

Τη συζήτηση διατηρεί ανοιχτή και η Νέα Αριστερά, η οποία δεν κρύβει ότι την ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση του προοδευτικούς χώρου, αν και όχι σε επίπεδο κορυφής αυτή τη στιγμή.

«Δεν μας αφήνει αδιάφορους η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η οποία πρέπει να γίνει με προγραμματικούς όρους ενώπιον της κοινωνίας», απάντησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84, ερωτηθείς για το άνοιγμα Ανδρουλάκη.


Πηγή