«Εδώ και τώρα λύσεις» λένε οι αγρότες – «Από Σεπτέμβριο» απαντά η κυβέρνηση

18

Οι αγρότες θέλουν λύσεις εδώ και τώρα, αλλά η κυβέρνηση απαντά: θα το δούμε από Σεπτέμβριο

Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, οι αγρότες εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους ζητώντας ακόμα περισσότερα μέτρα ελαφρύνσεων. Ήδη έχουν προγραμματίσει παναγροτική σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη για να καθορίσουν την στάση τους. Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του κόστους παραγωγής», καθώς, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας «αυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει δεν μας δίνουν την δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε να μένουμε στα χωριά μας». Την Τρίτη λοιπόν θα πραγματοποιηθεί παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια, προκειμένου να παρθούν οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να προσκαλούν τους αγρότες σε διάλογο λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παραπάνω παρεμβάσεις.

Από την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, απηύθυνε νέα πρόσκληση για να συνεχιστεί ο διάλογος. «Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε: «Δεν είμαστε στην κατηγορία όσων λένε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε κάτι που δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Αυτή η κυβέρνηση αυτά που λέει τα κάνει. Αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν. Με διάλογο μπορούμε να πάμε παρακάτω. Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο».

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα από Σεπτέμβριο.

«Θα δούμε τι είναι ακόμη εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει», τόνισε, «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται. Θα δούμε την εκτέλεσή του και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί παρόντος δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega ο υπουργός Επικρατείας.

Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή ξεκαθάρισε από τη Βουλή ότι οι εποχές του «όλα τα κιλά για όλα τα λεφτά», έχουν τελειώσει και πλέον δεν υπάρχουν… λεφτόδεντρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός αφού όπως λένε υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός.


Πηγή