Μητσοτάκης: Για εμάς δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο, τους ακούμε και λαμβάνουμε μέτρα στήριξης

32

Αναφορά στα νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια αλλά και την οικονομία έκανε στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα για τους αγρότες από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Καλημέρα! Πρώτη κυριακάτικη ανασκόπηση του Φεβρουαρίου και θέλω να ευχηθώ καλό μήνα σε όλες και όλους. Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να σας το πω από τώρα, αλλά αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αναρτήσεις μου. Ελπίζω να μην σας αποθάρρυνα! Κάθε Κυριακή έχουμε πολλά να πούμε, αλλά οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας είναι πάρα πολλές και πολύ σημαντικές. Πάμε λοιπόν να τις δούμε.

Και ξεκινώ με τους αγρότες μας. Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα. Γι’ αυτό και από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.


Πηγή