Μη κρατικά ΑΕΙ: Και με Πανελλήνιες η εισαγωγή – Από τα μέσα του 2025 οι αιτήσεις

20

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ άλλων από τον υπουργό ανακοινώθηκε ότι οι φοιτητές θα μπορούν να εισάγονται στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Για την ίδρυσή τους απαιτείται η έγκριση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης καθώς και η γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπυργείο Παιδείας χωρίς να χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι μέσα από τις Πανελλαδικές εξετάεις θα μπορούν να μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.

Για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ απαιτούνται εγγυητικές επιστολές και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη.

Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως κάποια από αυτά τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μία σχολή και όχι τρεις όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα.

Οι αιτήσεις των φοιτητών θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο υπουργός.


Πηγή