Ομόφυλα ζευγάρια: Ο χάρτης των «όχι» στη Βουλή – Ποιοι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμου

16

Μερικές ώρες πριν από την αυριανή (15/02) ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη Βουλή για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, μαίνονται οι σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις.

Κορυφώνεται από σήμερα (14/02) η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Με τις αντιδράσεις, όχι μόνο βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και του κόσμου να κλιμακώνονται, η αυριανή ημέρα (15/02) αποτελεί «κρας τεστ» για τη Νέα Δημοκρατία, που θα δει την κοινοβουλευτική της ομάδα διασπασμένη και να μην εμφανίζει εικόνα συνοχής για πρώτη φορά.

Σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της κυβερνητικής πειθαρχίας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ως εναλλακτική την επιλογή της αποχής, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι δηλώσαν ξεκάθαρα «όχι».

Αρκετοί είναι οι βουλευτές που δεν έχουν διστάσει να πουν δημόσια την άποψη τους, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Μάλιστα στην κοινοβουλευτική ομάδα, δεκαπέντε βουλευτές έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα καταψηφίσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αντώνης Σαμαράς, ένας από τους πρώτους που με μία τροχιοδεικτική βολή κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που είχε στείλει τη 12η Ιανουαρίου, εκδήλωνε την αντίθεσή του.

«Όχι. Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας. Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πυρηνική οικογένεια», είχε τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Κατηγορηματικό «όχι» θα πουν επίσης και ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης έχοντας πει στο παρελθόν πως: «Θα καταψηφίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αποδίδει αυτόματα στους ομόφυλους το δικαίωμα στην υιοθεσία, θεωρώ ότι αυτό δεν οφείλουμε να το κάνουμε» και ο Ανδρέας Κατσανιώτης έχοντας αναφέρει πως «δεν είναι δικαίωμα ο γάμος, είναι θεσμός. Θεωρώ ότι κάθε επιθυμία δεν μπορεί να θεωρείται δικαίωμα. Ο γάμος είναι δομικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, την εναντίωσή τους εξέφρασαν και οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Κώστας Καραγκούνης, με τον τρίτο να τονίζει πως «ο πρωθυπουργός θέλει ελεύθερα να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Οι αντιρρήσεις υπάρχουν και στα άλλα κόμματα και στην κοινωνία, αν ήταν μόνο στη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι υπάρχει κάτι δογματικό» αλλά και η Άννα Καραμανλή δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο για τα ομόφυλα «γιατί αυτό θα επιφέρει και τεκνοθεσία».

Την αντίθεση με το νομοσχέδιο εκδήλωσαν ακόμη οκτώ βουλευτές, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γιώργος Καρασμάνης.

Οι 24 «αναποφάσιστοι»

Η κόντρα ωστόσο φουντώνει καθώς και η αποχή είναι ένα μήνυμα. Μεγάλος είναι ο αριθμός εκείνων που είναι διχασμένοι και βρίσκονται ανάμεσα στο «όχι» και στην αποχή.

Συγκεκριμένα, οι 24 αναποφάσιστοι βουλευτές είναι οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Θάνος Πλεύρης, Περικλής Μαντάς, Μάριος Σαλμάς, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιανός, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκώρος, Λάκης Βασιλειάδης, Μάνος Κόνσολας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Γιάννης Οικονόμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι σίγουροι κατά του νομοσχεδίου και οι αμφιλεγόμενες κινήσεις Κασσελάκη

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν τα προβλήματα καθώς δίπλα στους βουλευτές Παύλο Πολάκη, Νίνα Κασιμάτη και Αθηνά Λινού, που φέρονται να εκφράζουν ισχυρούς προβληματισμούς για το σχέδιο νόμου, προστέθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας.

Υπενθυμίζεται ότι και ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Το πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αριθμητικό, αλλά καθαρά πολιτικό και ιδεολογικό.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι χειρισμοί του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, να καταθέσει πρόταση νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια με πολύ πιο προωθημένες θέσεις χωρίς να ενημερώσει τους βουλευτές του και η επιβολή κομματικής πειθαρχίας στη συνέχεια για την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου έχουν προκαλέσει εκνευρισμό εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΠΑΣΟΚ: Η στάση του κόμματος και οι επιφυλακτικοί

Στην αναλογική σύγκριση με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η κοινοβουλευτική του ομάδα για το θέμα του γάμου, 12 – 15 βουλευτές της επαρχίας –από τους συνολικά 32– διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις.

Μεταξύ αυτών είναι η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρχάν Μπαράν και Σταύρος Μιχαϊλίδης.

Το κόμμα θα στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο, όμως, οι βουλευτές του θα τοποθετηθούν κατά συνείδηση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά του νομοσχεδίου δηλώνουν και οι παρατάξεις: «Ελληνική Λύση», «Νίκη» και «Σπαρτιάτες».


Πηγή