«Ανταρσία» Πολάκη κατά της «γραμμής» Κασσελάκη – Τι σηματοδοτεί η σύγκρουση των δύο πρώην συμμάχων

14

Στην κορύφωση της φτάνει η σύγκρουση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, καθώς η απουσία του κρητικού βουλευτή από τη χθεσινή ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κορύφωση της φτάνει η σύγκρουση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, καθώς η απουσία του κρητικού βουλευτή από τη χθεσινή ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σχέσεις των άλλοτε στενών συνεργατών και συνοδοιπόρων έχουν κλονιστεί για τα καλά και όλα δείχνουν πως ανοίγει μια ακόμα βαθιά «πληγή» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τη χθεσινοβραδινή προσπάθεια του χανιώτη βουλευτή να χαμηλώσει τους τόνους.

Το θέμα είναι, πλέον, αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα τηρήσει τα όσα είπε ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ή αν προσποιηθεί ότι δεν συνέβη κάτι, προκειμένου να αποφύγει την οριστική ρήξη με τον παλιό «στρατηγό» του.

«Ξήλωμα» Πολάκη;

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, η επικοινωνία με τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από δύσκολη ως αδύνατη. Ούτε και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είχε όρεξη να ασχοληθεί με τον «αψύ» κρητικό. Άλλωστε, είχε κανονίσει να πάει σε πάρτι που διοργάνωσε μπαρ στο Γκάζι, για να εορταστεί η ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.Με απλά λόγια, από το περιβάλλον του έλεγαν ότι όλα αυτά μπορούν να περιμένουν μέχρι αύριο.

Όμως, το ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό. Διότι ο Παύλος Πολάκης δεν είναι απλά ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο υπερσυντονιστής των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας του κόμματος και κυρίως, ο «αρχιστράτηγος» της νίκης Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές.Του μάζεψε τις υπογραφές για να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, του διέθεσε ολόκληρο τον μηχανισμό του και τους στενότερους συνεργάτες, ενώ ανέλαβε και τις επιθέσεις σε βάρος των αντιπάλων του – κυρίως εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου. Γενικά, θεωρούνταν ο «έμπιστος» και σε πολλές περιπτώσεις έμοιαζε με τον πολιτικό του «καθοδηγητή».

Τώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να κάνει πράξη την «απειλή» που εκτόξευσε στην Πολιτική Γραμματεία και να επιβάλει κυρώσεις στον Πολάκη. Η διαγραφή είναι ένα ενδεχόμενο που οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απέκλειαν τις προηγούμενες ώρα, διαρρέοντας ότι η «ποινή» θα είναι η έκπτωση από το αξίωμα που κατέχει.Με απλά λόγια, δεν θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο του υπερσυντονιστή και προφανώς θα «ψυχρανθούν» ακόμα περισσότερο οι σχέσεις των δύο ανδρών.

«Μυστήριο» η στάση Πολάκη

Και αν για τον Στέφανο Κασσελάκη, η επιβολή των κυρώσεων μοιάζει με μονόδρομο, το μεγάλο ερώτημα είναι το πως και, κυρίως, αν θα τις δεχθεί ο χανιώτης βουλευτής. Για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου, θεωρείται δεδομένο ότι η απουσία του Παύλου Πολάκη έχει να κάνει περισσότερο με αντίδραση στη συμπεριφορά που έχει απέναντι του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά με ουσιαστική διαφωνία.

Αν, πάντως, κρίνουμε από τις «εξηγήσεις» που έδωσε για την αποχή του από την ψηφοφορία, τότε θα δεχθεί τις συνέπειες της πράξης του.«Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λειτούργησε η πειθαρχία

Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να επαναφέρει στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας την κομματική πειθαρχία, φαίνεται να λειτούργησε ευεργετικά για τον ίδιο. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, οπότε και στη «θυελλώδη» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για τους βουλευτές που θα «έσπαγαν» την κομματική γραμμή, υπήρχαν πέντε επίφοβοι βουλευτές.

Τελικά, σε αυτή την κομβική για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφορία, απουσίαζαν ο Παύλος Πολάκης και ο Όθωνας Ηλιόπουλος -κάτι που προκαλεί εντύπωση, καθώς δεν είχε θέσει κάποιον προβληματισμό- ενώ η Νίνα Κασσιμάτη δήλωσε παρών. Μένει να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξουν κυρώσεις και για εκείνη.

Ωστόσο, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, λένε πρόσωπα από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, αν ο αρχηγός τους δεν «πάταγε πόδι». Και τότε το πλήγμα στο προφίλ του ίδιου και του κόμματος, θα ήταν πολύ μεγάλο.


Πηγή