«Κόσμος»: Ένα κόμμα με την αυτοπεποίθηση της επιστημονικής γνώσης

25

Οι συνιδρυτές του νέου πολιτικού φορέα, Μαρία Βασιλάκου, Πέτρος Κόκκαλης και Λευτέρης Παπαγιαννάκης, κάθισαν με τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο «Ρομάντσο», και συζήτησαν γύρω από τους λόγους που τους οδήγησαν στην ίδρυση του Κόσμου.

Στις λύσεις για την κοινωνία και την οικονομία με έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα, τον τεχνοκρατισμό και τον επαγγελματισμό επιθυμεί να δώσει το κόμμα «ΚΟΣΜΟΣ», που έκανε την επίσημη παρουσίασή του το μεσημέρι της Τετάρτης σε μία εκδήλωση διαφορετική από όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Οι συνιδρυτές του νέου πολιτικού φορέα, Μαρία Βασιλάκου, Πέτρος Κόκκαλης και Λευτέρης Παπαγιαννάκης, κάθισαν με τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο «Ρομάντσο», και συζήτησαν γύρω από τους λόγους που τους οδήγησαν στην ίδρυση του Κόσμου.

«Δεν ερχόμαστε με την αυτοπεποίθηση των ιδεών μας. Ερχόμαστε με την αυτοπεποίθηση των επιστημονικών δεδομένων», είπε, μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και εκπρόσωπος του ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, εξηγώντας παράλληλα, ότι στόχος τους είναι η συγκρότηση ενός πράσινου πόλου, ο οποίος θα στηρίζεται στα επιστημονικά δεδομένα και το κράτος δικαίου, την πράσινη μετάβαση, την σύμπλευση της Αριστεράς, των Πράσινων και των Σοσιαλδημοκρατών.

«Ένα σύγχρονο πράσινο κόμμα, προσηλωμένο στην επιστήμη και τον διαφωτισμό, άρα και την διάκριση των εξουσιών, που είναι μακριά από σκοταδιστικές απόψεις και ανήκει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο», υπογράμμισε ο Πέτρος Κόκκαλης σκιαγραφώντας ένα κόμμα που θα ξεφεύγει από τον συνήθη μονοθεματισμό των πράσινων κομμάτων και θα επεκτείνει το πρόγραμμα και τη δράση του σε όλο το φάσμα των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στοιχείο που θα μας διακρίνει, ο θετικός λόγος και όχι οι άγονες και εσωστρεφείς αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Κόκκαλης και στις τηλεοπτικές του παρουσίες τις επόμενες μέρες εξηγώντας ότι μετά την δεκαετή ενασχόληση και εμπειρία του με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, προκύπτει η ανάγκη για ένα κόμμα όπως σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντί της μέχρι σήμερα «πράσινης κουκκίδας, μέσα στα άλλα κόμματα».

Άλλωστε, έχουν πλέον όλοι αντιληφθεί ότι η κλιματική κρίση είναι το πιο απειλητικό για τον άνθρωπο απότοκο ενός συστήματος που αποτυγχάνει και πρέπει να αλλάξει, με συνέπειες στην ακρίβεια, στην ανασφάλεια, στη στεγαστική κρίση, στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, στη δημόσια υγεία, και τις μετακινήσεις πληθυσμών. Ενδεικτικές των πολύπλευρων θέσεων του Κόσμου ήταν και οι τοποθετήσεις των Μαρία Βασιλάκου και Λευτέρη Παπαγιαννάκη.

Η πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, τόνισε ότι «είμαι εδώ επειδή δεν έχω άλλη επιλογή. Σκέφτομαι την βόρεια Εύβοια, τη Ροδόπη, τα χωριά στο Θεσσαλικό κάμπο, το Πήλιο. Σκέφτομαι το καλοκαίρι που θα έρθει και φοβάμαι. Σκέφτομαι τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και χρειάζονται λύσεις και όχι υπεκφυγές. Η μητέρα όλων των κρίσεων είναι η περιβαλλοντική κρίση».

Ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, με αφορμή τη συζήτηση για το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως «αυτοί που νομίζουν ότι οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων είναι απέναντι και κάνουν κακό στη χώρα, να γνωρίζουν ότι όσα κάνει η ίδια η κυβέρνηση είναι η αιτία που σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και τελικά εκθέτει τη χώρα».

Θέση στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα πήρε και ο Πέτρος Κόκκαλης καθώς με ανάρτησή του σχολίασε θετικά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πολιτική ισότητα στον γάμο ενώ μιλώντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολίασε ότι «θα το ψήφιζε και με τα δύο χέρια».

Αντιθέτως, για το νομοσχέδιο που αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εξήγησε ότι προτεραιότητα είναι η δημόσια δωρεάν παιδεία και η ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ήδη γύρω από τον «ΚΟΣΜΟ» έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις και πρόσωπα, όχι αποκλειστικά από την οικολογία αλλά από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και το κέντρο. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για το Κράτος Δικαίου στη χώρα αλλά και του Γιώργου Ιωακειμίδη, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής και επί δύο δεκαετίες Δημάρχου Νίκαιας – Ρέντη, ο οποίος αναλαμβάνει και τον οργανωτικό συντονισμό του πολιτικού φορέα.

Οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι στην προσωρινή διοικούσα δεν είναι τυχαία. αλλά ενδεικτική της πεποίθησης στο νέο φορέα πως η μάχη για την κλιματική αλλαγή θα δοθεί σε τοπικό επίπεδο, εξειδικευμένη, με απαραίτητη την ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, την πρώτη μέρα από την επίσημη ανακοίνωση του νέου Πολιτικού φορέα “ΚΟΣΜΟΣ”, ο Πέτρος Κόκκαλης πήγε στο Δημαρχείο Αθηνών της πλατείας Κοτζιά, και συνάντησε το νέο Δήμαρχο Χάρη Δούκα.

Αφότου δήλωσε τη στήριξή του στις προσπάθειες του νέου Δημάρχου, αναφέρθηκε στην εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση στον Πειραιά και την θητεία του στην Ευρωβουλή τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης: «Προέρχομαι από την αυτοδιοίκηση. Εκλέχθηκα στην Ευρωβουλή όσο ακόμα η κλιματική αλλαγή ήταν για τους περισσότερους μία υποσημείωση και δεν μπορώ παρά να πω πως θα είμαστε δίπλα στον Χάρη Δούκα, όπου μας χρειαστεί. Είναι βέβαιο, πως αν δεν ενδυναμώσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο σε επίπεδο αρμοδιοτήτων όσο και πόρων, η μάχη για την κλιματική ανθεκτικότητα και προσαρμογή θα χαθεί, με πρώτα θύματα της αδράνειας τους πιο ευάλωτους. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την υπαρξιακή για τον άνθρωπο πρόκληση, εφαρμόζοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Το επόμενο διάστημα τα στελέχη του Κόσμου θα ξεκινήσουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με πρώτους σταθμούς τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία όπου τα στελέχη του νέου πολιτικού φορέα ΚΟΣΜΟΣ αναμένεται να μεταβούν με συγκεκριμένη ομάδα εργασίας η οποία διαμορφώνει προτάσεις για την επόμενη μέρα, σε βάθος χρόνου.


Πηγή