Ο γρίφος των «51» στη ΝΔ μετά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα

17

Το νομοσχέδιο πέρασε, η κυβέρνηση άντεξε… Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις η ΝΔ, κοινοβουλευτικά δεν υπέστη μεγάλη ζημιά από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και οι ρωγμές στο εσωτερικό της ήταν εμφανείς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται ανακούφιση που δεν έπεσαν κάτω από 105 τα «ΝΑΙ», αφού αρχικά όταν πρωτομπήκε στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου το θέμα για τα ομόφυλα, τα «ΝΑΙ» ήταν μόνο 80.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η δήλωση που έκανε ο Παύλος Μαρινάκης στην Αμαλία Κάτζου και στο Newsbomb.gr: «Η Νέα Δημοκρατία δεν υπέστη ρωγμή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε αναφορικά με την κριτική του Αντώνη Σαμαρά είπε: «Δεν είναι σωστό να κάνουμε σχόλιο σε μια ομιλία πρώην πρωθυπουργού. Η Νέα Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από ποτέ».

Από την άλλη μεριά οι αριθμοί της καταψήφισης και των αποχών δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς. Δεν είναι αμελητέα ποσότητα ο αριθμός «51». Πενήντα ένας βουλευτές από τους 158 ήταν εκτός γραμμής κι αυτό εκ των πραγμάτων αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά για την ηγεσία του κόμματος. Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα αν αυτός ο αριθμός μπορεί να σχηματοποιήσει κάποιο είδος ρωγμής μέσα στο κυβερνών κόμμα και να πάρει χαρακτηριστικά εσωτερικής αντιπολίτευσης.

Να δούμε δηλαδή αν αυτή η ψηφοφορία μπορεί να λογιστεί και ως ένα ζύγισμα δυνάμεων μεταξύ δύο διαφορετικών μπλοκ στην Πειραιώς.

Είκοσι βουλευτές της συμπολίτευσης δήλωσαν «όχι» στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων.

Πρόκειται για τους: Χαράλαμπο Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλη Γιόγακα, Στέφανο Γκίκα, Κώστα Γκιουλέκα, Αθανάσιο Δαβάκη, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καράογλου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Δημήτριο Κυριαζίδη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Ιωάννη Πασχαλίδη, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη.

Ταυτόχρονα τριάντα ένας βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Πρόκειται για τους: Διονύση Ακτύπη, Γιάννη Ανδριανό, Λάκη Βασιλειάδη, Κώστα Βλάσση, Γιώργο Βλάχο, Μάκη Βορίδη, Γιώργο Γεωργαντά, Γιάννη Γιάτσιο, Ανδρέα Ζαμπίλη, Θανάση Καββαδά, Γιάννη Καλιάνο, Δημ. Καλογερόπουλο, Μάρκο Καφούρο, Στ. Κελέτση, Μαρία Κεφάλα, Μάνο Κόνσολα, Γιώργο Κοτρωνιά, Δημήτρη Κούβελα, Σπύρο Κουλκουδίνα, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Νότη Μηταράκη, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννη Μπούγα, Χρήστο Μπουκώρο, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Παπασωτηρίου, Στέλιο Πέτσα, Θάνο Πλεύρη, Χριστόδουλο Στεφανάδη, Αγγελο Συρίγο. Από τους υπουργούς απουσίαζαν οι: Μάκης Βορίδης, Ιωάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα και Στ. Κελέτσης.

Κεντρικό πρόσωπο σε όλα τα παραπάνω είναι αναμφίβολα ο Αντώνης Σαμαράς αν και ο ίδιος δεν διεκδικεί ρόλο «αρχηγού των ατάκτων», ούτε βεβαίως υποκίνησε κάποιο συγκεκριμένο μπλοκ «εκτός γραμμής». Εμφανίστηκε όμως ως η ψυχή μιας παράταξης που δείχνει να έχει χάσει το δρόμο της. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίστηκε επιθετικός στην τοποθέτησή του. Θα έλεγε κανείς ότι εμφανίστηκε απογοητευμένος και προβληματισμένος για τα μελλούμενα.

Από την άλλη μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έριξε λάδι στη φωτιά. Αρκέστηκε να πει: «Αφού είπαμε ο καθένας έχει την άποψή του», αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το κλίμα περιστρέφεται γύρω από την παροιμία «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη». Αναμφίβολα όμως η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή ανέδειξε ένα ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη και τη βάση του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας της ΝΔ.

Πέραν της διαφωνίας του για το νομοσχέδιο ο Αντώνης Σαμαράς αμφισβήτησε ευθέως τη στρατηγική της μετατόπισης προς το κέντρο. «Κύριοι της κυβέρνησης δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο. Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας. Δεν είναι κέντρο η κατάργηση της μάνας και του πατέρα. Δεν είναι μεταρρύθμιση η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας που είναι φιλελεύθερες, πατριωτικές, δυτικές, ευρωπαϊκές αλλά δεν μιμούνται την κάθε ακρότητα που μας έρχεται από έξω», ανέφερε.

Είναι πρώιμο να εκτιμήσει κάποιος ότι η στρατηγική της διεύρυνσης προς το κέντρο εις την οποία επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λειτουργήσει διαλυτικά στη ΝΔ. Η ΝΔ εδώ και 50 χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρατιέται ζωντανή παρά τις όποιες αναταράξεις στο εσωτερικό της. Βεβαίως ένα σημαντικό crash test θα είναι οι ευρωκλογές. Ο χρόνος θα δείξει. Ο πολιτικός χρόνος που είναι διαφορετικός από τον πραγματικό χρόνο.


Πηγή