Δόμνα Μιχαηλίδου: «5.300 συνταξιούχοι με παράλληλη εργασία μπήκαν μέχρι τώρα στην πλατφόρμα»

13

Σε λιγότερο από 24 ώρες περίπου 5.300 συνταξιούχοι με εργασία υπέβαλαν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ

Συνολικά 5.300 συνταξιούχοι από τους 35.000 στο σύνολο με παράλληλη εργασία μπήκαν μέχρι τώρα στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να υποβάλλουν αίτηση, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η πλατφόρμα άνοιξε χθες Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, για τους συνταξιούχους που εργάζονται, ώστε να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από όσους λαμβάνουν πλέον ολόκληρη την σύνταξη τους αλλά πρέπει να ξεκινήσουν να αποδίδουν την νέα εισφορά 10% επί του μισθού τους.

Οι δηλώσεις γίνονται στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία ΕΔΩ. Ο εργαζόμενος συνταξιούχος πατάει τον σύνδεσμο «Είσοδος στην υπηρεσία». Εναλλακτικά ο εργαζόμενος – συνταξιούχος μπορεί να μπει από την αρχική σελίδα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr.

Το σύστημα αυτόματα τον οδηγεί στην είσοδο με TAXISNET κωδικούς και μετά την διαπίστευσή του από το σύστημα της ΓΓΠΣ&ΨΔ, επιστρέφει στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ για να πληκτρολογήσει τον ΑΜΚΑ του.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Ο εργαζόμενος συνταξιούχος πατάει τον σύνδεσμο «Είσοδος στην υπηρεσία». Το σύστημα αυτόματα τον οδηγεί στην είσοδο με TAXISNET κωδικούς και μετά την διαπίστευσή του, επιστρέφει στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ για να πληκτρολογήσει τον ΑΜΚΑ του.

Στην συνέχεια, οδηγείται στην αρχική οθόνη της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, όπου εμφανίζονται τα βασικά του στοιχεία όπως τηρούνται στο Μητρώο Ασφαλισμένων του e- ΕΦΚΑ, καθώς και το κουμπί Νέα δήλωση. Στο κάτω μέρος της οθόνης, εμφανίζονται βασικές ενημερώσεις για την λειτουργία του συστήματος.

Επιλέγοντας Νέα δήλωση, ο χρήστης οδηγείται στην φόρμα καταχώρησης στοιχείων. Στο πρώτο μέρος της δήλωσης, υπάρχουν επιλογές ως προς την ιδιότητά του ως συνταξιούχος, δηλαδή αν είναι ήδη συνταξιούχος ή έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και ως προς την κατηγορία της σύνταξης. Επίσης, εμφανίζονται τα στοιχεία του όπως αυτά τηρούνται στο Μητρώο Ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ.

Στο δεύτερο μέρος της δήλωσης, ο χρήστης καλείται να δηλώσει υπεύθυνα:

Την ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης που είναι υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ, καθώς και την ιδιότητά του όσο αφορά σε αυτή. Η ημερομηνία έναρξης δηλώνεται με την χρήση εργαλείου ημερολογίου, το οποίο εμφανίζει το προβλεπόμενο κατά περίπτωση εύρος ημερομηνιών.

Την υπαγωγή του ή όχι στις εξαιρέσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 114 ν. 5078/2023, από την υποχρέωση καταβολής του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, καθώς και την χρονική περίοδο ισχύος αυτών.

Την υπαγωγή του ή όχι στις εξαιρέσεις της παραγράφου 6 του άρθρου 114 ν. 5078/2023, από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το κείμενο το οποίο ο χρήστης θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά και να κάνει κλικ στο σχετικό κουμπί. Εφόσον συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά πεδία, ο χρήστης μπορεί να κάνει κλικ στο κουμπί Υποβολή δήλωσης. Θα εμφανιστεί σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσης και αν ο χρήστης επιλέξει Ναι, η δήλωση θα υποβληθεί οριστικά και θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.


Πηγή