Στα χέρια του Ανδρουλάκη η «σκυτάλη» της Κεντροαριστεράς – «Τρέχει» να την ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

18

Οι διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη και τους κοινοβουλευτικούς παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συνεχείς

Να αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, την οποία και έχασε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν εκείνος προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη και τους κοινοβουλευτικούς παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συνεχείς και όλα δείχνουν πως η Κουμουνδούρου θα ζητήσει να έχει λόγο στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης. Η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να μην είναι αρνητική στο ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες «πινελιές» από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά σε καμία περίπτωση να συνδιαμορφώσει την πρόταση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αναζήτηση plan B

Το απόγευμα της Δευτέρας, συμπληρώθηκαν 24 ώρες από το «τελεσίγραφο» που έθεσε στον πρωθυπουργό, ο Στέφανος Κασσελάκης. Εξέπνευσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε παραιτήθηκε, ούτε και κάλεσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι αυτό σημαίνει πως δεν συμφωνεί «με τον οδικό χάρτη προς την ομαλότητα», που περιέγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και αφού τα «πυρά» του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδείχθηκαν «άσφαιρα» -όπως εκείνα που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός, στον οποίο και υπηρετεί τη θητεία του- στην Κουμουνδούρου αναζητούν ένα plan B. Διότι το plan A που επέλεξαν, είχε εντελώς επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Αποσκοπούσε απλά και μόνο στο να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και να στραφούν προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – που αντιμετωπίζει, αντικειμενικά, το μειονέκτημα της απουσίας του στη Θήβα.

Η «σκυτάλη» στον Ανδρουλάκη

Όπως και να έχει, η πραγματικότητα αμείλικτη. Η Κουμουνδούρου θα πρέπει να επικεντρωθεί στη τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει τη Τετάρτη. Από αυτή θα απουσιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν είναι βουλευτής.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μια αρχηγική εμφάνιση και ως ο ηγέτης ολόκληρης της προοδευτικής παράταξης. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου.

Επομένως, στόχος τους θα είναι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το να αναδειχθούν εκείνοι στον βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη – κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Συνδιαμόρφωση της πρότασης

Οι πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν πως το ΠΑΣΟΚ, από χθες το βράδυ ήταν έτοιμη την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του πρωθυπουργού.
Μάλιστα, τα τηλέφωνα πήραν χθες το βράδυ «φωτιά», καθώς υπήρχαν διαρκείς διαβουλεύσεις με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα στο πρωί αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Σωκράτη Φάμελλο και με τον Αλέξη Χαρίτση.

Το πρωί της Τρίτης, στη Βουλή, θα υπάρξει συνέχεια από τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θα καλέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και ίσως την Πλεύση Ελευθερίας, προκειμένου να τη δουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί κοινός βηματισμός ανάμεσα στα δύο κόμματα και η πρόταση θα κατατεθεί από κοινού. Διότι από τη μία, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συνδιαμορφώσει την πρόταση.

Από την άλλη, όμως, στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικοί σε κάποιες παρεμβάσεις, αλλά δεν αποδέχονται την πλήρη συνδιαμόρφωση της πρότασης.


Πηγή