Χρηματοδότηση 4.25 εκ. ευρώ από τον Νίκο Χαρδαλιά για την ενίσχυσης της ψυχικής υγείας

11

Η χρηματοδότηση των δράσεων που θα υλοποιηθούν, προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ +) μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2021 – 2027

Πόροι ύψους 4,25 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά, κ.λπ.) διατίθενται με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί», του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

«Η ψυχική υγεία και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι ορισμένοι συμπολίτες μας, αποτελούν προτεραιότητά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη και τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές. Με αυτή την πρωτοβουλία, επιδεικνύουμε τη δέσμευσή μας για ένα πιο υγιές και ενδυναμωμένο κοινωνικό περιβάλλον για όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου» τονίζει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς που απηύθυνε εγγράφως τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους αρμόδιους φορείς.

Η χρηματοδότηση των δράσεων που θα υλοποιηθούν, προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ +) μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2021 – 2027, και θα κατανεμηθεί ως εξής:

  1. Ποσό ύψους 4.000.000 ευρώ για τη συνέχιση της υποστήριξης λειτουργίας ανοικτών δομών και προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων (συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης ατόμων που χρήζουν βοήθειας καθώς και της ενίσχυσης προγραμμάτων γονεϊκής στήριξης και προστασίας εξαρτημένων).

Ειδικότερα προβλέπεται:

– Η ενίσχυση Μονάδων Σωματικής Αποτοξίνωσης.

– Η ενίσχυση Μονάδων Άμεσης Πρόσβασης και Υποστήριξης με υπηρεσίες Κινητής Μονάδας.

– Η ενίσχυση Κέντρων Ημέρας / Υπηρεσιών Βραχείας Φιλοξενίας.

– Η ενίσχυση Μονάδων Απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις «νόμιμες» εξαρτήσεις.

– Η ενίσχυση Προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους και νέους με παραβατική συμπεριφορά.

  1. Ποσό ύψους 250.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας από τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Περιστερίου και Αγίων Αναργύρων. Τα εν λόγω Κέντρα προσφέρουν ολοκληρωμένη ψυχιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα προς ασθενείς με σοβαρές ψυχικές διαταραχές (σχιζοφρένεια, διπολική νόσος, ψυχωτική κατάθλιψη, παραληρητική διαταραχή, ψυχωτικό επεισόδιο και οργανικές ψυχώσεις), στο λιγότερο δυνατό περιοριστικό περιβάλλον· στο σπίτι του ή κοντά σε αυτό.


Πηγή