Χάος στο ΚΙΝΑΛ: Όλα θα κριθούν την 8η Ιουλίου – Διχασμός, εσωστρέφεια και κίνδυνος νέου διαμελισμού

763

Στα… χαρακώματα Βενιζελικοί και Γεννηματικοί – Η αποπομπή Βενιζέλου οδηγεί σε βαθιά κρίση το κόμμα – Χωρισμένη στα… δύο η παράταξη – Εξηγήσεις από τη Φώφη μέσω συνεργατών του ζητά ο Σημίτης

Κατάσταση… χάους θυμίζουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο Κίνημα Αλλαγής, μετά την ξαφνική απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποπέμψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η κίνηση «πάγωσε» τα στελέχη του κόμματος και δίχασε τους ψηφοφόρους του Κινήματος, ενώ σοκαρισμένος δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μέσω συνεργατών του ζητά εξηγήσεις από την κ. Γεννηματά.

Το μεσημέρι της Τρίτης θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά τα όργανα του ΚΙΝΑΛ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με την Πολιτική Γραμματεία, όπου η κυρία Γεννηματά αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Η συνεδρίαση αναμένεται ταραχώδης, αφού ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος στα όργανα, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Βενιζέλος «έχει πολιτικό και θεσμικό μέλλον μπροστά του». Ενώ από την πλευρά του και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης -που όμως θα λείπει από τη συνεδρίαση- σημείωσε ότι η εξέλιξη είναι «αρνητική, θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν από τις αυτοδιοικητικές και έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές».

Η Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στη συνεδρίαση αποφασισμένη να υπερασπιστεί την άποψή της, αλλά είναι λαβωμένη από τις περιφερειακές εκλογές, αφού ο εκλεκτός της και μεγάλο φαβορί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, έχασε τις εκλογές. Η ίδια πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κάνει επίδειξη πυγμής στη σημερινή συνεδρίαση. «Δεν υπάρχει ούτε λάθος χρόνος ούτε τίποτα. Από πότε ένας πρόεδρος είναι όμηρος των επιλογών των στελεχών του και των προσωπικών τους επιλογών; Μου είναι αδιανόητο όλο αυτό. Ας το κατανοήσουν όλοι: είμαι πρόεδρος, έκανα μια επιλογή και θα κριθώ γι’ αυτή», είπε η πρόεδρος σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Εντύπωση δε, προκάλεσε και ο σχεδόν απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη -που δήλωσε «κεραυνοβολημένος» και «θυμωμένος» από την απόφαση- αλλά και στον αντίπαλό της για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη:

«Σέβομαι τον κ. Σημίτη, τον έχω στηρίξει σε όλα τα ανήθικα και ανέντιμα που έχουν ακουστεί εις βάρος του, αλλά δεν είναι πρόεδρος. Και ο κ. Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής και περιμένουμε να κάνει τη δουλειά του στην Ευρωβουλή. Άλλος είναι πρόεδρος και άλλος έχει την ευθύνη, την οποία αναλαμβάνω. Κι όποιος θολώνει αυτό το μήνυμα έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί αυτό που έγινε ήταν μόνο την αρχή», είπε.

Οι Βενιζελικοί, οι Γεννηματικοί και η 8η Ιουλίου

Τα δύο στρατόπεδα στο Κίνημα Αλλαγής, Γεννηματικοί και Βενιζελικοί, είναι στα… χαρακώματα, με τις δύο πλευρές να γνωρίζουν καλά ότι το μέλλον τους θα κριθεί την εκλογική βραδιά της 7ης Ιουλίου.

Αν τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής αυξηθούν και η Φώφη Γεννηματά μειώσει την απόσταση που την χωρίζει από τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος θα εμφανιστεί πανίσχυρη την 8η Ιουλίου και φυσικά δικαιωμένη για τις αποφάσεις της.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα της ζητηθούν εξηγήσεις, που ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να φθάσουν μέχρι και την αμφισβήτηση.

Ήδη έχουν πάρει αποστάσεις βασικοί πρωταγωνιστές όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος και Γιάννης Μανιάτης, με τους τελευταίους να διευκρινίζουν πως θα δώσουν τη μάχη των εκλογών.

Συστράτευση την ώρα των εκλογών προτάσσουν και ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Βενιζέλος: Η Φώφη επιχορηγεί τη ΝΔ και καταστρέφει τον ιστορικό ρόλο της παράταξης

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η στάση της Φώφης Γεννηματά βοηθά προεκλογικά τη Νέα Δημοκρατία και περιορίζει το Κίνημα Aλλαγής σε ρόλο αντιπολίτευσης, που ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την αρχηγό του κόμματος πως σχεδίασε την συνάντησή τους το Σάββατο, ώστε «να σταλεί ένα μήνυμα». Υποστήριξε, μάλιστα, πως είναι «θύμα μιας σκοπιμότητας που εκφράζει προσωπικά η κ. Γεννηματά».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Βενιζέλος είπε πως αφού έγινε μια «χαλαρή και φιλική συζήτηση» με την κ. Γεννηματά τότε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ του ανέφερε πως έχει τρία δεδομένα μπροστά της.

«Έχουμε διαφορές στην πολιτική αντίληψη, ότι έχει σχηματίσει τη γνώμη ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένα απλό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ αλλά να έχω ένα ευρύτερο ρόλο και τρίτον ότι έχει δεσμευθεί σε τρίτο πρόσωπο την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η κα Γεννηματά προκατέλαβε το αποτέλεσμα των εκλογών. «Είπε ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στην αντιπολίτευση. Επιχορηγεί τη ΝΔ και καταστρέφει τον ιστορικό ρόλο της παράταξης», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Αντί να μετέχουμε στο στρατόπεδο της νίκης επί του ΣΥΡΙΖΑ, κρατάμε το χέρι του ΣΥΡΙΖΑ στη αντιπολίτευση. Και ξέρουμε ποιος επικρατεί».

Για το αν θα πολιτευόταν σε άλλη περιφέρεια, όπως του πρότεινε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Δεν υπάρχει αυτό για κανένα προηγούμενο πρόεδρο, να κάνει τον πολιτευτή στη περιφέρεια».


Πηγή