Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα στον Παυλόπουλο και μετά ανακοίνωση του προγράμματός του

709

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα – Παυλόπουλου για τη διάλυση της Βουλής – Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί στις 18:30, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών – Αμέσως μετά θα παρουσιάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Απόψε το βράδυ ο Τσίπρας θα ανακοινώσει το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία, ενώ παράλληλα θα σταθεί σε τρεις ακόμα άξονες:

  • Στο τι παρέλαβε το 2015 από τη ΝΔ
  • Τι έκανε σε όλη την δική του διακυβέρνηση και
  • Τι θέλει να αποτρέψει…

Με κεντρικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, «νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς, δικαιότερη φορολογία και αποτελεσματικότερο κράτος, ανάπτυξη για όλους και ασφάλεια για την κοινωνία», ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι ζητά «την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το δρόμο, τον υπόλοιπο δρόμο της κοινωνικής ανάταξης αλλά και για να μην γυρίσουμε πίσω, στις πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής συμπίεσης».

Τη Δευτέρα το απόγευμα, άλλωστε, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει και επισήμως εκλογές για τις 7 Ιουλίου, για εθνικό λόγο (πρακτικά θα επικαλεστεί την πορεία της Οικονομίας), με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος να γίνεται είτε το βράδυ της ίδιας ημέρας, είτε το πιθανότερο, το πρωί της Τρίτης.

Στις 8 το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχουν συνδιαμορφώσει οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης και το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση για 500.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού ως αποτέλεσμα της αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί αναλυτικά τη Δευτέρα, έχει 4 άξονες:

  1. Νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες
  2. Κοινωνικό κράτος και ασφάλεια για τον πολίτη.
  3. Δίκαιη φορολογία και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
  4. Κλιματική αλλαγή και προστασία του περιβάλλοντος.

Πάνω στο πρόγραμμα αυτό θα βασιστεί και το δίλημμα που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας για τις επικείμενες εθνικές εκλογές: «Αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια επούλωσης των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε η χρεοκοπία της χώρας από το σύστημα ΝΔ ΠΑΣΟΚ ή θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της κοινωνικής αναλγησίας και του «πάρτι» με το δημόσιο χρήμα».

Τον καμβά αυτόν τον αποκάλυψε και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης με συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Αν θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για μια στιβαρή ανάπτυξη για όλους ή θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας».

Όπως υπογράμμισε: «Σε αυτό το δίλημμα ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των βαρών για τα μεσοστρώματα, νέες θέσεις εργασίας με αυξημένο μισθό και ουσιαστικά δικαιώματα και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πολιτικές δηλαδή που ήδη γίνονται πράξη και έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα. Αυτό το σχέδιο θα παρουσιάσουμε στους πολίτες και θα το αντιπαραβάλουμε με εκείνο της ΝΔ, το φανερό και το κρυφό. Γιατί μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να υπόσχεται γενναίες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη -αν και στην πραγματικότητα αυτές αφορούν κυρίως τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα- χωρίς όμως να μας λέει ξεκάθαρα το πώς θα τις χρηματοδοτήσει».

Όπως μάλιστα αναφέρουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν θα μπει σε διαδικασία παροχολογίας. Έχει έτοιμο, κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο κινείται εντός δημοσιονομικού χώρου.

Ταυτοχρόνως, επικρίνουν την ΝΔ για κρυφό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει -όπως αναφέρουν- δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και αύξηση της φορολογίας των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Τα επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν: «θα ξαναπιάσουμε το ‘’νήμα’’ από την αρχή με τη μεσαία τάξη και με τους νέους».

Πηγή