Το άνοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο και η «πανστρατιά» χωρίς κομματικές ταμπέλες

329

Η στρατηγική της ΝΔ για προσέλκυση νέων ψηφοφόρων χωρίς κομματικές ταμπέλες και οι συνεργασίες την επομένη των εκλογών.

Τα δύο σημεία – κλειδιά στην Πειραιώς είναι η διεύρυνση του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελική ευθεία του δρόμου προς τις κάλπες, αλλά και ο φραγμός στις όποιες διαρροές προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Όλο το τελευταίο διάστημα, ο Πρωθυπουργός στις ομιλίες του, τις τοποθετήσεις, αλλά και την επαφή του με τους πολίτες, επαναλαμβάνει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν αφορούν μόνον τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Με έναν ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε αυτό το «άνοιγμα» αυτό κατά την τελευταία περιοδεία του στην Καστοριά. «Εμείς έχουμε δίπλα μας όλους εκείνους που ζητούν μια δεύτερη εντολή στην προκοπή, είναι εκατομμύρια των Ελλήνων που δεν χωρίζονται κατ’ ανάγκη πια σε δεξιούς και σε αριστερούς, αλλά σε αυτούς που διεκδικούν το αύριο και σε εκείνους που αναμασούν το χθες» είπε ο Πρωθυπουργός, θέτοντας μετ’ επιτάσεως το δίλημμα της κάλπης, αν η χώρα θα πάει μπροστά ή αν θα γυρίσει πίσω, αν θα επιλέξει –όπως είπε- κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ή Πρωθυπουργός Τσίπρας».

Πανστρατιά χωρίς ταμπέλες

Αυτή την πολιτική επιλογή της διεύρυνσης του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την θέτει, μάλιστα, σε αντιδιαστολή με την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιχειρεί απλώς να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους, που την στήριξαν, όπως εκτιμάται, το 2019. Αντιθέτως, ο ίδιος καλεί σε «πανστρατιά» όσους όσοι στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον, στην Ελλάδα του 2030, που έχει μπει πλέον στον «τίτλο» της προεκλογικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας. «Θέλω να κάνουμε συνοδοιπόρο σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια όποιον και όποια πιστεύει στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό» τόνισε στην τελευταία του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μιλώντας ανοιχτά στα κομματικά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης, τους κάλεσε να προσελκύσουν «φίλους οι οποίοι δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στην πολιτική μας οικογένεια, που βλέπουν την πολιτική μακριά από κομματικές ταμπέλες».

Με αυτή την στρατηγική, το κυβερνητικό επιτελείο επανέρχεται στην θετική ατζέντα για το αύριο της χώρας, προσπερνώντας την τοξικότητα, που, όπως σημειώνει, καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, βάζοντας εκ νέου στην αιχμή του προγραμματικού του λόγου τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες. Ανοιχτή οικονομία, δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία, αντιμετώπιση των δυσκολιών με ρεαλιστικές λύσεις και εφαρμόσιμες προτάσεις, σταθερότητα και αξιοπιστία, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, είναι τα όσα αντιπαραθέτουν στις μη κοστολογημένες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Focus σε ενδεχόμενες διαρροές

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση επιχειρούν ταυτόχρονα να προλάβουν και τις όποιες διαρροές, ενδεχομένως υπάρξουν, ψηφοφόρων, που το 2019 ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. Με αιχμή την «απενεργοποίηση» της βόμβας της απλής αναλογικής, όπως την χαρακτηρίζουν, τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τονίζουν ότι η κρισιμότητα αυτής της αναμέτρησης δεν αφήνει «κανένα περιθώριο για επιπόλαιες δήθεν ψήφους διαμαρτυρίας, για ανέξοδα τάχα μηνύματα προς την εξουσία ή για επικίνδυνα πειράματα με τετελεσμένα τα οποία μετά δεν θα διορθώνονται», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ψήφος στην πρώτη κάλπη θα είναι αυτή που θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει την κρίσιμη επόμενη μέρα, είναι το διακύβευμα, που θέτουν στους πολίτες, ενισχύοντας την ρητορική της αναγκαίας σταθερότητας, που απαιτεί η παρούσα συγκυρία, μην αφήνοντας περιθώρια για τη δημιουργία μιας «πολιτικής Βαβέλ», που θα δημιουργούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Το αποτύπωμα της διεύρυνσης πέρα από τα υπάρχοντα κομματικά στεγανά της Νέας Δημοκρατίας, θα φανεί και στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Θεωρείται βέβαιο ότι σε αυτά δεν πρόκειται να βρουν θέση νυν βουλευτές άλλων κομμάτων, ήδη, ωστόσο, διεκδικούν θέση στα ψηφοδέλτια, αλλά και στον κομματικό μηχανισμό, μέχρι πρότινος στελέχη, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που αποχώρησαν από την Χαριλάου Τρικούπη πριν αρχίσει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Ήδη, Σπύρος Καρανικόλας, πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου επί Φώφης Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές, Απόστολος Σπυρόπουλος, γιο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου και Ελευθερία Φτακλάκη, τέως υπεύθυνη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, έχουν γίνει δεκτοί στην Πειραιώς. Δύο ακόμη πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Χαρά Ντερμανάκη από τα Χανιά και ο Γιώργος Γουλτίδης από τη Βέροια, έχουν «κλειδώσει» την μετακίνησή τους στη Νέα Δημοκρατία.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέτει ως στόχο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την επομένη των εκλογών, ωστόσο, έχει διατυπώσει πολλές φορές την άποψη ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και μονοκομματική. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι σαφές ότι την επομένη των εκλογών το ενδεχόμενο στην κυβέρνηση να συμμετάσχουν και πολιτικά πρόσωπα από άλλους χώρους, είναι ανοιχτό.

Πηγή