Δημοσκοπήσεις: Τα κεφάλια κάτω για όλους – Τώρα μιλάει η οργή

250

Το μέγα στοίχημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δεν είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει (αφού έτσι κι αλλιώς τα κόμματα εξουσίας χάνουν), αλλά ποιος θα πάρει και ποιος δεν θα πάρει το μήνυμα που στέλνει ο λαός.

Αν κάποιος έχει καθαρό νου μπορεί πίσω από τις δημοσκοπήσεις να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς νιώθει η πλειονότητα του ελληνικού λαού μετά την φριχτή τραγωδία στα Τέμπη. Σίγουρα διαμορφώνεται ένα νέο και διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, ειδικά για την πρώτη κάλπη.

Η ατζέντα άλλαξε, όπως και οι αστάθμητοι παράγοντες. Τα κομματικά επιτελεία ακόμα ψάχνουν να βρουν τι είναι αυτό που θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών, αν και αυτή η αναλυτική σκέψη κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Προφανώς ο θυμός είναι το θεματικό κέντρο. Το μέγα στοίχημα είναι ποια κόμματα θα καταφέρουν να αποκωδικοποιήσουν εγκαίρως το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία προς το status quo και την λεγόμενη ελίτ εξουσίας.

Το ερώτημα το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει προσώρας είναι αν η μέχρι τώρα παγιωμένη εικόνα της οργής και του θυμού μπορεί να αλλάξει στο συνταγματικό όριο των επικείμενων εκλογών. Μπορεί αυτό το τραγικό συμβάν που ταρακούνησε και σόκαρε την ελληνική κοινωνία να αλλάξει πλήρως την εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων;

Οι όποιες απαντήσεις είναι παρακινδυνευμένες.

Η Ν.Δ εμφανίζει «χοντρικά», απώλειες της τάξης του 3%, ίσως και λίγο μεγαλύτερες. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να εισπράττει και να ανατρέπει τα πάντα. Αντίθετα, εμφανίζει οριακές απώλειες. Έτσι, μπορεί να υπάρχει μια διακριτή διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει ότι και τα δύο κόμματα χάνουν το πλεονέκτημα της συσπείρωσης. Το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πλέον οι πολίτες τον αντιμετωπίζουν ως συστημικό κόμμα.

Που διοχετεύονται λοιπόν οι απώλειες της ΝΔ; Σίγουρα όχι κόμματα που θεωρούνται συστημικά, που κυβέρνησαν τη χώρα και ιδιαίτερα τα δύο που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν δεν εισπράττει, ενώ Κ.Κ.Ε, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ 25, ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ εισπράττοντας από 0.3%-0.8% φτάνουν στο 5.6%, 3.9%, 3.5% και 1.3% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα το «Άλλο κόμμα» φτάνει το 3.8%, οι αναποφάσιστοι αυξάνουν 2%-3% και το κόμμα Κασιδιάρη με 3% και κατ’ άλλους μεγαλύτερο ποσοστό δείχνει αυξητικές τάσεις. Έγκριτοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα αντίδρασης της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης στην απονομή όχι μόνο των ευθυνών, αλλά και της τιμωρίας. Οι πολίτες δεν περιμένουν μόνο ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Είναι πεντακάθαρο ότι απαιτούν τιμωρία και κάθαρση. Δείγματα ότι θα σπάσει το απόστημα της ατιμωρησίας. Αυτά θα καθορίσουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Η πραγματική αποτίμηση δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να γίνει σε πρώτο χρόνο και εν θερμώ. Θα γίνει σε δεύτερο και τρίτο χρόνο όταν η κοινωνία θα μπορέσει να διαχειριστεί τον θρήνο. Είναι πολύ νωρίς για βαρύγδουπα συμπεράσματα και τετελεσμένα.

Πηγή