ΣΥΡΙΖΑ: «Μάχη επιβίωσης» οι επόμενες κάλπες

87

Εκλογές 2023: Το αποτέλεσμα που έβγαλαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου, δεν το περίμενε κανένας στην Κουμουνδούρου. Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη που ουδείς μπορούσε καν να φανταστεί

Να συνέλθουν άμεσα από το σοκ της συντριβής της χθεσινής αναμέτρησης και να επικεντρωθούν στην επόμενη εκλογική μάχη, η οποία λαμβάνει χαρακτήρα πολιτικής επιβίωσης, θα επιχειρήσουν από σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα που έβγαλαν οι κάλπες της 21ης Μαΐου, δεν το περίμενε κανένας στην Κουμουνδούρου. Ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη που ουδείς μπορούσε καν να φανταστεί. Ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι μιλούσαν για μια πιθανή ήττα, που όμως θα ήταν εφικτό να τη διαχειριστούν.

Άλλωστε, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αμφισβητούσαν ανοιχτά το δείγμα του Exit Poll που έδειχνε νίκη της Νέας Δημοκρατίας με σχεδόν 10 μονάδες. Τελικά βρέθηκαν πίσω με κάτι παραπάνω από 20%, χάνοντας 12 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Το πρόβλημα, όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχει κίνδυνος τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα και η εκλογική «κατρακύλα» να μην ολοκληρώθηκε χθες. Μπροστά τους έχουν την επόμενη εκλογική μάχη, που λαμβάνει χαρακτηριστικά πολιτικής επιβίωσης, καθώς στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως άνοιξε η όρεξη μετά την άνοδο που σημείωσε.

Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν εντός 40 ημερών – το αργότερο. Χρονικό περιθώριο για ριζικές αλλαγές δεν υπάρχουν. Πρέπει η ζημιά να σταματήσει σε ότι συνέβη χθες και να «ξυπνήσουν» τα αντανακλαστικά των προοδευτικών ψηφοφόρων.

Τόσο υπό τον κίνδυνο της απόλυτης «ηγεμονίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και από την πιθανότητα η Χαριλάου Τρικούπη να διεκδικήσει για λογαριασμό της τα «ηνία» της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Αυτό ήταν και το βασικό που απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποίησε, αργά χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας με τους στενούς του συνεργάτες και τα στελέχη πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν μόνιμα ή μπαινόβγαιναν στο γραφείο του.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση των όσων διαδραματίστηκαν, καθώς αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο και ο Πολιτικός Σχεδιασμός και αμέσως τις επόμενες ημέρες, ακόμα και την Τρίτη, τη Πολιτική Γραμματεία και βεβαίως η Κεντρική Επιτροπή – αν οι αντικειμενικές πολιτικές συνθήκες επιτρέψουν ένα διήμερο τέτοιο.

«Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο αυτές οι σκέψεις να έχουν αποτυπωθεί σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο.

Στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση είναι να βρουν τρόπο για να επαναληφθεί το σενάριο του 2019, όταν και κάλυψαν σχεδόν 8 μονάδες ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Μετά, τα πάντα θα τεθούν επί τάπητος…


Πηγή