«Όλη η Κρήτη είναι μπλε» – Ποιοι βουλευτές εκλέγονται

78

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στους 4 Νομούς της Κρήτης.

Αλλαγές στους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων έφερε η χθεσινή εκλογική διαδικασία, με την Κρήτη να βάφεται για πρώτη φορά μπλε στον χάρτη και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να κόβει δεύτερο το νήμα, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στους δύο από τους τέσσερις νομούς του νησιού και συγκεκριμένα στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει νέα πρόσωπα στη Βουλή και αφήνει εκτός προβεβλημένα στελέχη και πρώην υπουργούς, με τα κόμματα, ωστόσο, και τους υποψηφίους να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στην προοπτική του δεύτερου γύρου των εκλογών, ο οποίος, εφόσον όπως φαίνεται ακολουθήσει, θα διεξαχθεί με λίστα.

Η Ν.Δ., με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, εκλέγει 7 βουλευτές στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 4, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. 3 και το ΚΚΕ 2.

Στο Ηράκλειο, με ενσωματωμένο το 92,47% των εκλογικών τμημάτων στην καταμέτρηση των σταυρών, εκλέγονται κατά σειρά, με βάση τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν, από την Ν.Δ. οι Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. οι Χάρης Μαμουλάκης και Σωκράτης Βαρδάκης (μένει εκτός ο Νίκος Ηγουμενίδης), από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η Ελένη Βατσινά και, εφόσον ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κρατήσει την έδρα του Ηρακλείου, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ενώ, τέλος, από το ΚΚΕ ο Μανόλης Συντυχάκης.

Στο Λασίθι, με το ποσοστό της ενσωμάτωσης στο 96,59%, εκλέγονται από την ΝΔ ο Γιάννης Πλακιωτάκης και από το ΠΑΣΟΚ η Κατερίνα Σπυριδάκη, ενώ χάνει την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και δεν εκλέγεται ο Μανόλης Θραψανιώτης.

Στα Χανιά, με καταμετρημένους τους σταυρούς στο 93,04 των εκλογικών τμημάτων, εκλέγονται από την Ν.Δ. οι Ντόρα Μπακογιάννη και Σέβη Βολουδάκη, από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ο Παύλος Πολάκης και από το ΚΚΕ ο Αλέξανδρος Μαρινάκης.

Τέλος, στο Ρέθυμνο, με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα του 88,99% των τμημάτων, εκλέγονται από την Ν.Δ. ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο Μανόλης Χνάρης, ενώ χάνει την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και δεν εκλέγεται ο Ανδρέας Ξανθός.


Πηγή