Τι θα πουν σήμερα στις 10:00 Μητσοτάκης και Κασσελάκης

38

Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε ως τόπο συνάντησης το γραφείο του στη Βουλή και όχι το Μέγαρο Μαξίμου;

Το πρώτο ερώτημα: «γιατί ο κ. Κασσελάκης θέλει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;» φαίνεται να έχει απαντηθεί εκ της επικαιρότητας. Η επίσκεψη του κ. Στέφανου Κασσελάκη στον Άρειο Πάγο για το θέμα των υποκλοπών δείχνει ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο Αλέξης Τσίπρας και φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των παρακολουθήσεων ακολουθώντας την ίδια τακτική με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος.

«Υπάρχει ουσιαστική διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας; Ή μήπως υπάρχει ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας;», είπε χθες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στη Κοινοβουλευτική του Ομάδα θέλοντας να δώσει ένα νέο πολιτικό αποτύπωμα στο πρόσωπό του και να αποτινάξει το στίγμα του celebrity. «Η ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας απειλείται καθημερινά από την κυβέρνηση και τις λογικές της δεξιάς», πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης θυμίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι στην σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό κινείται πάνω σε αυτή την στρατηγική.

Το δεύτερο ερώτημα είναι «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να τον δεχθεί στη Βουλή και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου;». Η απάντηση έχει να κάνει με το πρωτόκολλο της θεσμικότητας επί των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κανόνισε η συνάντηση να γίνει στο γραφείο του στη Βουλή και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκεκριμένη σημειολογία έχει τεράστια σημασία, αφού ο κ. Μητσοτάκης θέλει να βγάλει εκτός κάδρου την κυβερνησιμότητα και το Μαξίμου από τα πολιτικά κονταροχτυπήματα μεταξύ των κομμάτων. Γι’ αυτό και επέλεξε την… αρένα της Βουλής.

«Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν είναι ούτε γνωριμίας, ούτε αναγνωριστική», όπως σημειώνουν γαλάζιες πηγές. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ποιος είναι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και τι πρεσβεύει ο ίδιος και το κόμμα του. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έμπειρος κοινοβουλευτικός και δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Ξέρει να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας…», σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Συνεπώς, ακόμα κι αν ο κ. Κασσελάκης έχει αποφασίσει σήμερα στις 10:00 να εργαλειοποιήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα βρει απέναντί του τον αρχηγό της ΝΔ να κρατάει χαμηλά την μπάλα των εντυπώσεων, ειδικά για το θέμα των παρακολουθήσεων το οποίο βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και όχι στα χέρια της κυβέρνησης.

Η συνάντηση δεν θα διαρκέσει πολύ ώρα αφού ο πρωθυπουργός στις 11:00, θα μιλήσει στην ολομέλεια της βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

Στις 18:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Πηγή