Κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και όχι ισορροπιών – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους υπουργούς

106

Όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελέσει μια δύναμη κρούσης για να μπορέσει η ΝΔ να «σπάσει αυγά» και να προχωρήσει στις μεγάλες τομές της ελληνικής κοινωνίας.

Το προφίλ του νέου υπουργικού σχήματος σηματοδοτεί την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές που απαιτούνται για να γυρίσει η χώρα σελίδα τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο λειτουργίας του κράτους. Το νέο υπουργικό δεν είναι αποτέλεσμα εσωκομματικών ή οποιοδήποτε άλλων ισορροπιών και ο πρωθυπουργός θα δώσει σαφείς εντολές στα στελέχη από τους οποίους θα ζητήσει και αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων. Εκτός δηλαδή από τους φακέλους που θα τους μοιράσει θα υπάρχει συνεχής και πιεστική αξιολόγηση και από τον ίδιο και από τους συντονιστές υπουργούς Επικρατείας που θα επιφορτιστούν και με αυτό το έργο. Γι’ αυτό το νέο υπουργικό σχήμα είναι σχήμα «σκληρής δουλειάς». Ούτε πίστωση χρόνου υπάρχει, ούτε δυνατότητα αναβολής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Η λαϊκή εντολή είναι νωπή και η πολιτική βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει ακόμα και σε ρήξεις με κατεστημένα, δεδομένη.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στον πρωθυπουργό οι σημαντικότερες επισημάνσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι οι ακόλουθες:

  • Πρόκειται για μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, τους οποίους έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς.
  • Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς. Μια κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας όπως έχει διαμορφωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με πολύ περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση.
  • Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες. Μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο προηγούμενο σχήμα.
  • Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.
  • Tα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης. Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε.
  • Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων. Πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριλιπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, δημιουργείται νέο Υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.
  • Δομικές αλλαγές επίσης όπως, η μεταφορά στο Υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δις ευρώ για την επόμενη θητεία. Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό.
  • Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας.

Πηγή