Νέο πολιτικό τοπίο: Ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης και ο άγνωστος Χ του ΣΥΡΙΖΑ

77

Η αναζήτηση αντιπολίτευσης για τη ΝΔ και τα αχαρτογράφητα νερά της κεντροαριστεράς -Τι λένε στην Πειραιώς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση που του ετέθη για τον Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής είναι «Θα τεθεί στην κρίση της Ιστορίας».

Χθες, ο Κ. Μητσοτάκης είχε ερωτηθεί ξανά για την παραίτηση Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει πως επρόκειτο για μια αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ρωτήθηκε και για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, και αν το κόμμα θα βρει τα πατήματά του μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία.

«Ρωτάτε λάθος άνθρωπο, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν τώρα, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ανοίγει ο δρόμος συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος κεντροαριστερός πόλος, ο πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως σε αυτήν τη φάση προέχει η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου με μεγάλη ταχύτητα. «Αυτά αφορούν την αξιωματική αντιπολίτευση και την αντιπολίτευση, εγώ μπορώ να μιλήσω για τη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, κλείνοντας την όποια συζήτηση.

«Θα είμαστε στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για τις προγραμματικές δηλώσεις και εκεί θα βγάλουμε κι εμείς κάποια πρώτα συμπεράσματα, για το πώς θα μας αντιμετωπίσει η αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ανεπίσημα τώρα στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στην Πειραιώς, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η παραίτηση του κ. Τσίπρα στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ταυτόχρονα με τα βαρίδια που κουβαλούσε, ο αρχηγός του αποτελούσε και την πιο ισχυρή – ίσως και τη μόνη – συγκολλητική ουσία στο κόμμα. Οι ίδιες πηγές, θεωρούν ότι μετά τη μοιραία εσωτερική περιδίνηση, το κόμμα της Κουμουνδούρου θα επιστρέψει σταδιακά αλλά σταθερά στα ποσοστά από τα οποία ξεκίνησε όταν έδινε τις μάχες στα πεζοδρόμια, εκπροσωπώντας έν σκληρό ιδεολογικό αριστερό αφήγημα.

Στη ΝΔ σημειώνουν ότι δικαιώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έλεγε ότι αντιπολίτευση της ΝΔ είναι μόνο ο εαυτός της.

Η έλλειψη αξιόπιστης και ουσιαστικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν είναι καλός οιωνός, ούτε για την ίδια την κυβέρνηση όπως λένε αρκετά γαλάζια στελέχη και για αρκετό διάστημα, ακόμα, ο χώρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται σε βέρτιγκο. Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους που θα θελήσουν και αυτοί να ακολουθήσουν τον κ. Τσίπρα, εγκαταλείποντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί, είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για την κεντροδεξιά και για τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, έχει ακόμα μία ευκαιρία μπροστά του για να διευρύνει ακόμα περισσότερο την επιρροή του προς το κέντρο.

Βεβαίως στην Πειραιώς δεν παραβλέπει ότι η αποχώρηση Τσίπρα ανοίγει μια συζήτηση για νέες μελλοντικές διαβουλεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Έτσι κι αλλιώς αυτή τη συζήτηση την ανοίγουν παρασκηνιακά, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο στελέχη της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας.

Στη Χαρ. Τρικούπη κρατούν χαμηλό προφίλ και απέφευγαν και το παραμικρό σχόλιο για την πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού. Αν και οι πιο πολλοί θεωρούσαν αναμενόμενη αυτή την εξέλιξη, θεωρούν ότι απαιτείται μια πολύ προσεκτική αντιμετώπιση των γεγονότων που θα προκύψουν από εδώ και στο εξής. Σε κάθε περίπτωση θα εκμεταλλευτούν το «κενό» που θα υπάρξει στο πεδίο της αντιπολίτευσης ώστε να αναδειχθεί η πολιτική τους ποιότητα αλλά και οι διαφορές με τα υπόλοιπα κόμματα. Η απόφαση προς το παρόν είναι να κινηθούν θεσμικά και σε ράγες πολιτικού πολιτισμού προκειμένου να μη δώσουν αφορμές που θα παραπέμπουν σε αλαζονικές συμπεριφορές. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του Παύλου Χριστίδη «Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι σίγουρα μια εξέλιξη που αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα. Τέτοιες στιγμές, πρέπει να δείχνουμε σεβασμό και να αφήσουμε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουν».

Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία πλέον δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ διακρίνει «δυνατότητες προσέγγισης» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter σημειώνει «ΑΝ υπάρξει άλλος(η) αρχηγός ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε δίνη ή ανασυγκρότησης ή διάσπασης. Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει πόρτες υποδοχής και έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός χάνει αντίπαλο εύκολο γι αυτόν και κρίνεται μόνο για το έργο του! Όχι για τον φόβο του ερχομού του άλλου». Επισήμως η Χαρ. Τρικούπη επ΄αυτού, έχει «σιγή ασυρμάτου».

Επίσημα στο ΠΑΣΟΚ ξορκίζουν οποιοδήποτε σενάριο σύμπλευσης αφού προφανώς θέλουν να καταγράψουν τις δικές τους δυνάμεις στις επικείμενες αναμετρήσεις αλλά και μέσα στη Βουλή ως ισχυρός πόλος αντιπολίτευσης, πεδίο εις το οποίο θα δοκιμαστεί και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Συμπερασματικά θα έλεγε κανείς ότι το πολιτικό τοπίο στην κεντροαριστερά μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και ο χρόνος είναι αμείλικτα σκληρός και ασφυκτικός αφού έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές.


Πηγή