«Καρφιά» και από Ζαχαριάδη σε Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου, Χαρίτση

42

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στις διαδικασίες εκλογής του νέου αρχηγού.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είμαστε το άλας της γης. Δεν είναι τα εσωκομματικά μας το παν. Υπάρχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, υπάρχει η τρέχουσα επικαιρότητα. Θα ήταν πολύ εύκολο να μπούμε σε μια γυάλα και ένα εξάμηνο, ένα οκτάμηνο, ένα χρόνο να συζητάμε μόνοι μας και να κάνουμε αναλύσεις. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, σχετικά με τον χρόνο εκλογής νέου προέδρου.

Όπως ανέφερε, ο κ. Ζαχαριάδης θεωρεί λάθος την άποψη η οποία έλεγε ότι θα πρέπει να καταλήξει το θέμα της ηγεσίας του κόμματος μέσα στον Ιούλιο, καθώς θα ήταν πάρα πολύ βιαστικό, από την άλλη, όμως, σημείωσε, στα μέσα Σεπτέμβρη είναι η ΔΕΘ, μετά ακολουθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και μπαίνει το ερώτημα αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει σχεδόν ένα εξάμηνο χωρίς να έχει ηγεσία.

«Η άποψή μου, αυτή διατύπωσα στα όργανα την προηγούμενη βδομάδα και αυτή θα επαναλάβω και την ερχόμενη, είναι ότι πρέπει να πάμε γρήγορα αλλά όχι βιαστικά στις αρχές Σεπτέμβρη με συντεταγμένες διαδικασίες να εκλέξουμε τη νέα μας ηγεσία» είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του κ. Σπίρτζη, σχετικές με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος και το κατά πόσο είχαν αναγνώσει σωστά την εικόνα της αγοράς και ερωτηθείς αν κατ’ επέκταση έχουν ευθύνες η κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Τσακαλώτος, την ώρα μάλιστα που είναι πιθανοί υποψήφιοι στην «κούρσα διαδοχής», ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως «προφανώς σε ένα κόμμα συλλογικό, που βρισκόμαστε κάποιοι άνθρωποι στην ηγεσία του είτε από θέσεις στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας είτε υπεύθυνοι τομεάρχες, υπάρχουν ευθύνες».

«Οι ευθύνες δεν είναι μόνο στον Τσίπρα, ο οποίος άνοιξε δρόμο για να υπάρξει ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και στα επιτελεία και στους ανθρώπους οι οποίοι χειρίστηκαν θέματα και πρώτα απ’ όλα εγώ, βάζω τον δικό μου εαυτό σε αυτή τη θέση ευθύνης. Έκανα εγώ τα προηγούμενα χρόνια αυτά τα οποία έπρεπε σαν τομεάρχης Εσωτερικών; Έκανα εγώ αυτά τα οποία έπρεπε ως στέλεχος Πολιτικής Γραμματείας και βουλευτής; Πριν βιαστούμε να πούμε φταίει ο Α, Β ή Γ, ας κοιταχτούμε και λίγο στον καθρέφτη για αυτό το οποίο είχαμε αναλάβει.

Άρα εδώ υπάρχουν δύο δεδομένα. Πρώτον, βεβαίως υπάρχουν ευθύνες σε όλους μας για το πώς φτάσαμε ως εδώ και είναι και ένα θέμα και τι επισημαίναμε στα όργανα για την πορεία του κόμματος. Δεύτερον, εμείς είμαστε πάλι που θα σηκώσουμε το βάρος αυτής της ανανέωσης, αυτής της ανασυγκρότησης, αυτής της νέας πορείας για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άρα λοιπόν, κατά τη γνώμη μου πρέπει με σαφήνεια να κάνουμε σοβαρό και δίκαιο και σε βάθος απολογισμό, αλλά ταυτόχρονα να μην προκαλέσουμε μεταξύ μας ανεπανόρθωτες τριβές και βλάβες και συγκρούσεις που δεν θα μας επιτρέψουν την επόμενη μέρα να έχουμε την πολιτική και ψυχολογική σύνθεση για να ανατάξουμε αυτό το κόμμα και αυτόν τον χώρο».

«Προφανώς έχουμε όλοι μας ευθύνες. Ο Τσίπρας δεν ανέλαβε στην πράξη την ευθύνη του με την κίνηση την οποία έκανε; Δεν πρέπει αυτή η κίνηση να ερμηνευθεί από όλους μας που θα συνεχίσουν, την πρώτη μέρα σε πρώτο πλάνο, ως μια διαδικασία αυτοκριτικής; Τι παριστάνουν κάποιοι τώρα, ότι δεν ήταν στην ηγεσία;. Βεβαίως ήταν. Δεν συζητιόντουσαν αυτά τα θέματα στα όργανα; Βεβαίως συζητιόντουσαν» επισήμανε ο κ Ζαχαριάδης, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση, πως δεν θα επέλεγε ποτέ να κάνει αυτού του είδους την αντιπαράθεση στον αέρα.

Ο κ. Ζαχαριάδης, επισήμανε ότι πρέπει να χαραχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ένας οδικός χάρτης προοπτικής, σημειώνοντας «πέρα από το εάν είχαμε αντιληφθεί ή όχι σωστά την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε, υπήρχαν πολλά μηνύματα». «Άλλα έλεγα εγώ, άλλα εσείς, άλλα ο άλλος. Η εικόνα έβγαινε θολή και σωστό να ήταν το επιχείρημα. Πολλές φορές υπήρχαν συμπεριφορές οι οποίες βάζανε το εγώ πάνω από το εμείς. Έλλειμμα προετοιμασίας εμφάνισης των στελεχών με το δημόσιο λόγο, έλλειμμα τεκμηρίωσης, έλλειμμα γνώσης της πραγματικής θέσης του κόμματος, αυτά πρέπει με αποφασιστικότητα να διορθωθούν, δεν δικαιολογούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε.

Ερωτηθείς αν είναι ορατός ο κίνδυνος της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης αντέτεινε πως «έχει συμβεί κάτι πολύ μεγαλύτερο, έχει αποχωρήσει ή εν πάσει περιπτώσει μας έχει στείλει πολύ ηχηρό μήνυμα το 40 με 50% των ψηφοφόρων μας».

«Εκεί πρέπει να εστιάσουμε και όχι σε μία ισορροπία μεταξύ μας. Οι σαφείς σχέσεις μεταξύ μας και το σαφές πολιτικό μήνυμα προς τα έξω μπορούν να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο και πρωταγωνιστικό κόμμα ξανά» είπε καταλήγοντας ο κ. Ζαχαριάδης.


Πηγή