Η Βουλή «έδειξε» τους τέσσερις υποψήφιους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

40

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό πεδίο οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα 

Από Δευτέρα αναμένονται τα σπουδαία στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, που κατά στις τοποθετήσεις τους στη Βουλή έδειξαν πως έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο εσωκομματικό πεδίο.

Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις της, φέρεται να έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις και πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η αλήθεια είναι πως στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, πραγματοποίησε μια πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση, στρέφοντας τα πυρά της εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφερόμενη, παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας.

«Μας έκανε μάθημα πολιτικού πολιτισμού ο κ.Μητσοτάκης, χθες, και μας είπε ότι δεν είμαστε εχθροί. Μόνο ως αυτοκριτική μπορεί να το δεχτεί αυτό κανείς. Γιατί πριν μερικές μέρες μας αποκάλεσε εθνική εξαίρεση», ανέφερε η πρώην υπουργός.

Παράλληλα, η πρώην υπουργός, έστρεψε τα βέλη της και εναντίον των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, υπερασπιζόμενη κοινωνικά δικαιώματα -και ειδικά των γυναικών- που αυτά αμφισβητούν.

«Βρίσκουν χώρο σε αυτή τη Βουλή θέσεις που αμφισβητούν κατοχυρωμένα δικαιώματα γυναικών. Δεν θα διανοηθείτε να θέσετε σε αμφισβήτηση κεκτημένα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, κερδίζοντας το χειροκρότημα από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, έθεσε και το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί, τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα περισσότερο πολύτιμος από ό,τι ποτέ. Θα είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως θα είμαστε και η δύναμη που θα αντιταχθεί σε μια λογική χαμηλών προσδοκιών, και θα δώσουμε μια Αριστερή, προοδευτική εναλλακτική προοπτική».

Νίκος Παππάς

Την ίδια στιγμή, στο πρώην «προεδρικό» στρατόπεδο που δυσκολεύεται να βρει υποψήφιο ικανό για να διεκδικήσει τη νίκη στην εσωκομματική αναμέτρηση, ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται ως η πιο ασφαλής επιλογή για τις κάλπες της 3ης Σεπτεμβρίου.

Στη Βουλή έκανε μια ομιλία με σαφές πολιτικό περιεχόμενο, σημειώνοντας πως «ο κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου ευνόησε την ΝΔ. Θα είμαστε εδώ για να άρουμε αυτό τον κατακερματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν είναι και θα είναι εδώ για να υπερασπιστεί την κοινωνία».

Παράλληλα, προειδοποίησε τη Νέα Δημοκρατία να μην επιχειρήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος με τις ψήφους της άκρας δεξιάς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει «κρυφή ατζέντα» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τέλος, ήταν πολύ προσεκτικός στα οικονομικά θέματα με τα οποία καταπιάστηκε, εστιάζοντας στο ζήτημα των φόρων, που αποτελεί το μεγάλο ατού της Νέας Δημοκρατίας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς μπορεί η υποψηφιότητα του να προωθείται από τμήμα της «Ομπρέλας», όμως ο ίδιος φέρεται ακόμα να το σκέφτεται.

Ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι είναι από δύσκολο ως απίθανο το να μπορέσει να κερδίσει, την ώρα που μπορεί να «συμμαχήσει» με την Έφη Αχτσιόγλου, την οποία στηρίζουν ευρύτερες δυνάμεις μέσα στο κόμμα, ακόμα και από τους λεγόμενους «προεδρικούς».

«Λένε ότι ήταν ανάγκη ειδικού σκοπού ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δεν χρειάζεται. Κάνουν λάθος και θα τους εκπλήξουμε, διότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ακόμη μια δυνατή Αριστερά. Δίνω υπόσχεση ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ την επόμενη ημέρα να παλεύει», υπογράμμισε κατά τη δική του παρέμβαση, κάνοντας αναφορά στα όσα πέτυχε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κυρίως στον τομέα της Οικονομίας.

Παύλος Πολάκης

Με το ξεκίνημα της τοποθέτησης του, έκανε μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως προάγγελος της υποψηφιότητας του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις στην προγραμματική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή στην ΝΔ», τόνισε ο Πολάκης.

Ο «αψύς» Κρητικός απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό μέσα στην Κουμουνδούρου, το οποίο πρέπει να εκφραστεί και χωρίς αυτόν δεν θα συμβεί, επομένως η κάθοδος του στην κούρσα της ηγεσία θεωρείται εν πολλοίς αναγκαστική.


Πηγή