ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψήφιοι, οι εκπλήξεις και εκείνοι που βρίσκονται στην αναμονή

48

Σε ήσυχους τόνους η πρώτη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ορίστηκαν οι τέσσερις υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος.

Τέσσερις υποψήφιοι, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Στέφανος Τζουμάκας. Δύο σε αναμονή, ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας και ένας οδικός χάρτης για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συνθέτουν την πρώτη ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα δεδομένα της Κουμουνδούρου, η πρώτη ημέρα της συζήτησης στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Κουμουνδούρου, κύλησε σε πολύ ήσυχους τόνους για τις συνήθειες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε εντάσεις, ούτε συγκρούσεις, ούτε καν αντιπαράθεση για διαδικαστικά ζητήματα – παρά τις επιμέρους διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν.

Οι υποψήφιοι σε θέσεις «μάχης»

Η Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε τη δική της πλατφόρμα, υπογραμμίζοντας πως το ερώτημα «σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο», είναι απλουστευτικό και λανθασμένο.

«Υποστήριξα σε αδρές στρατηγικές γραμμές την υποψηφιότητα μου. Είναι υποχρέωση να εμπνεύσουμε ξανά να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα για αξιόπιστη διακυβέρνηση μετά. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε προσέλθει ενωτικά είναι όλες συντεταγμένες να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατός για την επόμενη μέρα να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου ενώπιον μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνθήκες της ήττας, με σαφή αυτοκριτική διάθεση, εστιάζοντας στην αδυναμία σχεδιασμού κυβερνητικής πρότασης με τον εγκλωβισμό στην απλή αναλογική.

«Το βασικό ερώτημα για την επόμενη ημέρα είναι το ποιον θα βρει απέναντί της η Νέα Δημοκρατία. Έναν αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προγραμματικά, πολιτικά, και οργανωτικά έτοιμο; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα στάθηκε ο Νίκος Παππάς, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως η φυσική διαδοχή του στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

«Κάθε αναδίπλωσή μας στη “φωλιά” της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος», είπε ο πρώην υπουργός, ενά ααράλληλα, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζοντας τη Τουρκία «χώρα αναθεωρητική».

Να ανοιχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά διατηρώντας, όμως, σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα, ζήτησε την παρέμβαση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι θέλει μιλώντας για ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

Η έκπληξη ήρθε από το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Τζουμάκα. «Ήθελα να το κάνω θεσμικά, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής και όχι να κάνω δημόσιες σχέσεις»

Δύο στην αναμονή και αναμονή για τη διαδικασία

Το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου εξακολουθεί να παραμένει αγκάθι για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώην ομάδα των «προεδρικών» να επιχειρεί να μεταφέρει τη διαδικασία για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα, ο Παύλος Πολάκης δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που επί της ουσίας έβαλε θέμα δυαρχίας, με την πρόταση του να εκλεγεί γραμματέας από το Συνέδριο του Νοεμβρίου.

«Μπορούμε να πάμε και με το Φάμελλο στη ΔΕΘ. Εάν πάμε σε μια fast track διαδικασία και life style, όπως θέλουν να επιβάλλουν τα συστημικά μέσα τότε δεν θα είμαι υποψήφιος», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.

Στο βάθος αυτοδιοικητικές

Να πέσουν στην πρώτη γραμμή της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ζήτησε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης, στην εισήγηση του επί του θέματος, έκανε λόγο για σχέδιο φθοράς από τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

«Πρέπει να πάμε σε κομματικές επιλογές. Έχουμε νέα δεδομένα μετά τις εθνικές εκλογές και αλλαγή στάσης από τα προοδευτικά κόμματα. Υπάρχει και προβληματισμός από πρόσωπα που είχαμε κάνει συζητήσεις πριν τις εκλογές», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα συνεχιστούν και αύριο, με την ψηφοφορία επί της διαδικασίας εκλογής προέδρου.


Πηγή