Άνιση μάχη της κυβέρνησης με τα ακραία φαινόμενα

33

Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική – Η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε κατάσταση αμόκ, ενώ οι πολίτες των περιοχών που πλείττονται βρίσκονται στο έλεος του Θεού

Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες δοκιμάζονται πολύ σκληρά και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός δίνει μια άνιση μάχη με τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα επιχειρώντας να απεγκλωβίσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στον Βόλο και στην Καρδίτσα. Οι εικόνες δείχνουν συνθήκες πολέμου και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος για μια τόσο σφοδρή κακοκαιρία.

Η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν αγγίζει τα όρια της εθνικής τραγωδίας και η κυβέρνηση έχει μπει σε συνθήκες πολέμου καθώς διεξάγεται μια πρωτόγνωρη μάχη για την διάσωση των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι σε δεκάδες χωριά. Υπό το βάρος των πρωτοφανών συνθηκών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του στρατού, της πυροσβεστικής της αστυνομίας και όλων των σωμάτων ασφαλείας στήνοντας ένα μεγάλο war room στη Λάρισα.

Στη Λάρισα εξάλλου μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρωί θα επισκεφθεί το Συντονιστικό Κέντρο που δημιουργείται στην πόλη και στη συνέχεια, θα επιθεωρήσει τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην περιοχή. Αναλόγως της κατάστασης ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις πλημμυρισμένες περιοχές σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία.

Η προσέγγιση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη – μόνο με φουσκωτά ή μέσω αέρος. Έτσι, το Πυροσβεστικό Σώμα επιστράτευσε drones προκειμένου να παραδώσει φάρμακα σε ανθρώπους που παραμένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Από τη στιγμή που ενεπλάκησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν οι απεγκλωβισμοί πολιτών ενώ συνδράμει και η Πολιτική Προστασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία του στρατού, έκαναν χθες δεκάδες απεγκλωβισμούς. Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας διένειμαν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3.000 μερίδες με φαγητό και νερό, ενώ όλο το βράδυ χθες οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίστηκαν με βάρκες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας η δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο εγκαθίσταται στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου:

1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)

2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)

3) Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)

4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)

5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)

6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους).


Πηγή