ΣΥΡΙΖΑ: Φυγόκεντρες δυνάμεις από τα αριστερά και τα δεξιά…

30

Μορφή ανοιχτής σύγκρουσης δείχνει πως παίρνει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε στελέχη της «παλιάς φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος, καθώς η «Ομπρέλα» δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την Κουμουνδούρου, μια απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φυγόκεντρες τάσεις δεν παρουσιάζονται μόνο από τα αριστερά, αλλά και από πρόσωπα που ανήκουν στον μεσαίο χώρο και που θεωρούν ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τη νέα ηγεσία.

Προετοιμάζει την έξοδο η «Ομπρέλα»

Ακόμα και αν κάποιος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα πολιτικά δρώμενα, αντιλαμβάνεται με ευκολία ότι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Οι δηλώσεις στελεχών που της «Ομπρέλας», από τη μία και της ομάδας Κασσελάκη, από την άλλη, δείχνει ξεκάθαρα ότι η συνύπαρξη τους, πλέον, είναι από δύσκολη ως και απίθανη.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης, είναι οι εισηγήσεις που δέχεται ο νέος πρόεδρος από συνεργάτες του, που του προτείνουν ακόμα και να προχωρήσει άμεσα σε διαγραφές στελεχών που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Από την άλλη πλευρά, η «Ομπρέλα» θα πραγματοποιήσει το Σάββατο και την Κυριακή πανελλαδική σύσκεψη μέσω διαδικτύου, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα της. Τα στελέχη της θα ήθελαν ιδανικά να εμφανιστούν στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με μια πλατφόρμα, η οποία θα αποτελούσε τη βάση για μια συνολική πολιτική αντιπαράθεση με τη νέα ηγεσία.

Επειδή, όμως, το Συνέδριο δεν φαίνεται στον ορίζοντα -παρότι υπάρχει απόφαση για να διεξαχθεί στις αρχές Νοέμβρη- είναι πιθανό οι εξελίξεις να έρθουν νωρίτερα, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.

Φυγόκεντρες τάσεις και από «πράσινους»

Και αν η αποχώρηση της «Ομπρέλας» θα μοιάζει με μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που πιθανότατα θα ικανοποιήσει την πλευρά Κασσελάκη, η πιθανότητα να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που προέρχονται από τη διεύρυνση, θα «πληγώσει» την Κουμουνδούρου.

Πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι οι «κεντρώοι» που διαφωνούν με τη νέα τάξη πραγμάτων που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και σκέφτονται να αποχωρήσουν. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάνουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός «Πράσινου» οικολογικού κόμματος, το οποίο σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο παίχτη στην κεντροαριστερά.

Οι φήμες για Κοτζιά-Καμμένο

Οι φήμες που αναφέρουν ότι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη θα βρεθούν δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος, έχουν κατακλίσει το διαδίκτυο και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στα μέλη του κόμματος στα κοινωνικά δίκτυα.

Και αν για τον Νίκο Κοτζιά -σε γενικές γραμμές- υπάρχουν αρκετές θετικές γνώμες εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών -που πάντως προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και «πλήγωσε» τους κατοίκους της Μακεδονίας, κυρίως- δεν ισχύει το ίδιο για τον πρώην υπουργό Άμυνας, που παραλίγο να ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

Πως, άλλωστε, θα εξηγήσεις στους προοδευτικούς πολίτες πως από τη μία θα διαγράψεις τον Νίκο Φίλη, για παράδειγμα, και θα τον «αντικαταστήσεις» με τον Πάνο Καμμένο;

Εάν οι παραπάνω πληροφορίες αποδειχθούν αληθινές, τότε θα τροφοδοτήσουν έναν νέο γύρο εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Πηγή