Γιατί ο Μητσοτάκης πάτησε πόδι για την Ουκρανία στη Σύνοδο;

29

Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στο μέγα ζήτημα του μεταναστευτικού και οι αιχμές για Ερντογάν

Για όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στάθηκε όμως ιδιαίτερα στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και στην στάση του Ερντογάν στο Μεσανατολικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε καθαρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους. Ο πρωθυπουργός καθιστώντας απολύτως σαφή την ελληνική θέση τόνισε απευθυνόμενος προς τον βορρά της ευρωπαϊκής οικογένειας και σε όσες χώρες προωθούν αποκλειστικά τη βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς το Κίεβο ότι: «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο».

«Υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία. Εγώ κατέστησα σαφή την ελληνική θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση που θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο. Χρειαζόμαστε χρήματα για το προσφυγικό τόσο ως χώρα εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να λέμε ότι το ταμείο αλληλεγγύης έχει εξαντληθεί. Μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να βρεθεί λύση και υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι πρώτη μας προτεραιότητα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι είπε για τον Ερντογάν

Ερωτηθείς για τη στάση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να στηρίζει τη Χαμάς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι «είμαι κατηγορηματικός. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την παλαιστινιακή αρχή. Αν δει κανείς τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο αντίθετο συμπέρασμα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι συνιστά η Χαμάς. Διαφωνούμε σε αυτό, αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μας. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα όπως έχει καθοριστεί για να φτάσουμε στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας».


Πηγή